Начало Новини Актуално Държавата не защитава българските доставчици, казват от Холдинг Загора

Държавата не защитава българските доставчици, казват от Холдинг Загора

Актуално

Има добре разработена схема за източване на пари от държавния бюджет и от европейски проекти, покрай която са ограбени и частни български фирми, алармираха собствениците на Холдинг Загора Ирина Динева, Антон Андронов и Митко Динев. Холдингът е измамен от турска фирма - подизпълнител на пречиствателната станция за отпадни води в Стара Загора, която вече четири години се строи с пари по програма ИСПА.

В същото време министерството на регионалното развитие, което управлява програмата, не предприема нищо да защити българските доставчици. Напротив, за чиновниците е по-важно да платят на изпълнителя по основния си договор, заяви Митко Динев, цитиран от вестник Пари.

Главен изпълнител на пречиствателната станция за отпадни води в Стара Загора е германско-турският консорциум Хайткамп-МАСС, избран през 2005 г. Консорциумът извършва инспекция на български фирми, които искат да са доставчици на обекта, но вместо да сключи пряко договори с тях, такива договори се сключват чрез подизпълнителя - турската компания Интер Иншаат Ве Префабрик. Тя наема няколко старозагорски дружества за доставка на строителни материали, на които до момента дължи общо 1.1 млн. лв. Българските предприемачи са завели дела, спечелили са ги и има изпълнителни листове, но се оказва, че турската фирма подизпълнител е без имущество.

Как така българската държава е разрешила на фирма без никаква собственост да бъде подизпълнител за 8.5 млн. EUR, пита Антон Андронов. Освен това турският подизпълнител няма никакъв ресурс да изпълни поръчката - нито техника, нито един човек, назначен на трудов договор. Съдружниците в него Мехмет Гюнгюр и Сенджер Еркая са регистрирали в края на 2005 г. свое дружество Интер България в Стара Загора. То е работило на обекти и в други градове по програма ИСПА и също дължи пари на български фирми, показва проучване на Холдинг Загора. Има и ревизионен акт на НАП в Стара Загора за невнесени 2 млн. лв. ДДС от Интер България.

През тази година по иск на една от компаниите в Холдинг Загора - Строителна компания Загора ЕАД, е образувано и дело пряко срещу главния изпълнител на проекта за сумите, които дружеството е загубило от неплатени доставки на строителни материали, разходи за безплодни съдебни и изпълнителни процеси против Интер Иншаат Ве Префабрик. По това дело са наложени запори на вземанията на консорциума Хайткамп-МАСС по този проект от министерството на регионалното развитие. И предишната, и сегашната администрация на регионалното министерство не признават за основателно вземането, върху което се налага запорът. Ето какъв е отговорът на зам.-министър Лиляна Павлова от 24 август: „Отклоняването на отделни плащания по проектите с европейско финансиране към друга сметка и за друга цел би довело до осуетяване на финансирането и успешното завършване на строителството на пречиствателните станции за отпадни води в Стара Загора и Димитровград. Считаме, че интересът от нормалното финансиране и финализиране на тези проекти е от съществено значение за интересите на Република България и е несъизмерим с обезпечителната нужда на отделни юридически лица.” Така на практика държавата ни казва, че не я интересуват българските фирми, които са доставчици, и реално подкрепя допуснатите нарушения, заявиха от Холдинг Загора.

Холдинг Загора е елиминиран през 2002 г.
* Главният изпълнител на пречиствателната станция за отпадни води в Стара Загора германско-турският консорциум Хайткамп-МАСС е избран през 2005 г.
* Интересното е, че през 2002 г. е проведена първата процедура за избор на изпълнител на пречиствателната станция.
* Тогава е определен консорциум, в който участва Холдинг Загора с френски партньор.
* Няколко месеца по-късно обаче процедурата е отменена и е избран настоящият чуждестранен консорциум.

 

Още новини