Начало Новини Актуално Държавата има намерение да национализира парите, натрупани в професионалните пенсионни фондове

Държавата има намерение да национализира парите, натрупани в професионалните пенсионни фондове

Актуално
пенсионни фондове

Предвижда се с промени в Кодекса за социално осигуряване да бъде създаден солидарен фонд за ранно пенсиониране. Той ще бъде под управлението на Националния осигурителен институт. В него трябва да се преместят парите, събрани от професионалните пенсионни фондове и средствата ще бъдат под наблюдението на Комисията за финансов надзор, уточни социалният министър Тотю Младенов.

Сумата, за която става въпрос е около 465 млн. лв. и е акумулирана през последните 10 години.

Намерението за национализацията на средствата, натрупани в професионалните пенсионни фондове, стана известна от заседанието на  Министерския съвет, на което бе приет проект на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2011 г.
Предвижда се от 1 януари 2011 година вноските за работещите при условията на първа и втора категория труд в установените размери, съответно 12% и 7% да постъпват в новосъздадения фонд. От фонда се изплащат пенсиите на всички хора, придобили право на ранно пенсиониране.
Предложението се прави по настояване на синдикатите.

Представители на дружества, които управляват парите останаха изненадани и предупредиха, че ако това се случи, ще съдят държавата. Не вярвам че такава национализация може да се случи в България през 21 век, коментираха от ръководството на ПОК Доверие.

Още новини