Начало Новини Актуално Държавата и общините продължават да са генератор на междуфирмените задължения, според БСК

Държавата и общините продължават да са генератор на междуфирмените задължения, според БСК

Актуално

Генератор на междуфирмените задължения продължават да са държавата и общините, според изследване на Българската стопанска камара (БСК). Към края на 2009 г. неразплатените задължения на републиканския бюджет, общинските бюджети и държавните търговски структури са около 2 млрд. лева. Опасяваме се, че редица европейски средства няма да бъдат платени и това ще натовари бюджета допълнително, каза председателят на БСК Божидар Данев.

Например по САПАРД тези средства са в размер на 120 млн. лева. Поради блокиране на възможността за разплащане между фирмите опасността от верижни фалити се увеличава, предаде Агенция Фокус. Броят на процедурите по несъстоятелност през 2008 г. се е увеличил два пъти в сравнение с 2007 г. По думите му – наблюдава се бартерно разплащане между фирмите.
БСК прогнозира увеличаване на ножицата между задължения и БВП, което крие потенциална опасност за срив в икономиката. Това предопределя тежка 2010 г. и 2011 г. Почти 90 млрд. лева са междуфирмените задължения в края на 2008 г. и са със 71 % по-големи от задълженията към финансовите предприятия.
Според БСК това, което е показано на повърхността, е една малка част от задълженията. Има свършена работа, която не е фактурирана, за да не се плаща ДДС.
От БСК предлагат максимално да се ускорят разплащанията по обществени поръчки на държавно, общинско и корпоративно равнище, да се съкратят сроковете за възстановяване на ДДС, освен това Националната агенция за приходите да поддържа и осигурява в реално време достъп до информацията за размера на поисканото за възстановяване ДДС.
НСИ да публикува обобщена информация от справката за вземанията и задълженията, разпределени по институционални сектори на нефинансовите предприятия, включително размера на данъците за възстановяване, да се опростят сроковете на производството по несъстоятелност, държавата да гарантира депозити до 100 000 лева само при годишна банкова лихва по депозитите под 5 %, да има допълнително намаление на минималните резерви на банките в БНБ под условие освободеният ресурс да не се извежда от страната, при забавени плащания на държавата към търговските дружества да се отменят санкционните лихви за забавени данъчни и социални плащания на бизнеса, ускоряване на приватизационните процедури за набиране на финансов ресурс и други.

 

Още новини