Начало Новини Актуално Държавата е завела дело, за да си върне Пловдивския панаир

Държавата е завела дело, за да си върне Пловдивския панаир

Актуално

Заведох съдебно дело през окръжния съд в Пловдив за връщане на мажоритарния дял и пълния контрол на държавата на Международния панаир в Пловдив. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков на специална пресконференция по темата. Проверката и анализът на министерството за приватизацията на панаира сочат, че има множество съмнения за закононарушения на търговското и приватизационното законодателство на държавата.

Нямало е стратегия на Народното събрание за приватизацията на панаира. Вместо това Министерският съвет е приел стратегия за преструктуриране на панаира в Пловдив, каза Трайков, предаде Агенция Фокус.
Нарушения при двете увеличения на капитала на дружеството на Международния пловдивски панаир, вписани в търговския регистър на 21 декември 2006 г. и на 23 март 2007 г., е констатирала проверката на икономическото министерство, каза Трайков. Освен това са констатирани нарушения при издадените актове на Министерски съвет за двете вписвания по време на кабинета Станишев. Проверката е засякла и нарушения в действията на бившия икономически министър Румен Овчаров, в резултат на които държавата е изгубила контрола върху панаира, за сметка на Пълдинг Туринвест АД - дружеството, контролирано от пловдивския бизнесмен Георги Гергов, обясни Трайков.
Проверката е установила нередовно проведени общи събрания за увеличаване на капитала на дружеството; несъответствия на действията на министъра на икономиката и енергетиката, спрямо приетата Стратегия на Министерския съвет; грубо нарушаване на разпоредби от Закона за приватизацията и следприватизационен контрол; нарушаване на разпоредби от Търговския закон; нарушаване на правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала.
Трайков е подал сигнал до Висшия съдебен съвет за проверка дали съдиите, вписали двете увеличения на капитала на дружеството, не са извършили нарушения. Ще бъдат проверявани също и съмненията за необосновани действия на магистратите по делото за реституция.
Министърът на икономиката е сигнализирал и изпълнителния директор на Централния депозитар за установени нередности при отразяване на движението на акциите на Международен панаир Пловдив АД, установени при проверката. Панаирът все още не е платил дължимия дивидент към държавата, която притежава 49,63%. Дружеството дължи 1,4 млн. лв. за 2005 г.
Според Трайков, ако панаирът е бил приватизиран законосъобразно, то финансовият ресурс от приватизацията е щял да бъде акумулиран във фонда за устойчивост на пенсионната система – Сребърния фонд. Нещо повече – не само че този финансов ресурс не е постъпил там, а активите на дружеството са предоставени в ръцете на Пълдинг туринвест и в панаира в последствие са апортирани и други държавни имоти, намиращи се по Черноморието, каза министърът.

Още новини