Начало Новини Актуално Държавата е отворена за публично-частно партньорство

Държавата е отворена за публично-частно партньорство

Актуално

държава публично-частно партньорство

Днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова се срещна с членове на Управителния съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Председателят на КРИБ Огнян Донев определи срещата като продължаване на диалога с правителството и изрази желанието на българския бизнес да го поддържа.

Представителите на конфедерацията поставиха няколко важни за бизнеса проблема:

  • възможността за узаконяване на отдавна построени сгради, които не нарушават общия градоустройствен план;
  • решаването на проблема с незавършеното от години строителство чрез налагане на високи имуществени санкции, отнемане на разрешителни, включително и премахване;
  • възможностите за партньорство с бизнеса по програмата JESSICA.

Министър Павлова запозна присъстващите с действащата в момента нормативна база по отношение на узаконяването на незаконно построените и статута на незавършените сгради. Тя сподели, че очаква народните представители да приемат измененията на Закона за устройство на територията, които в момента се гледат на второ четене в парламента, във вид, който ще дава шанс за разумно решение на тези проблеми, съобщиха от пресцентъра на регионалното министерство.

Участниците в срещата се обединиха около идеята администрацията и бизнесът съвместно да създадат механизъм, който да позволява чрез публично-частно партньорство да бъдат завършени или преустроени изоставените от десетилетия сгради-държавна собственост. Те решиха също да проучат чуждия опит по премахването на рушащите се, грозни и опасни сгради.

Министър Павлова запозна ръководството на КРИБ с възможностите за партньорство и възникналите в процеса на работа проблеми по реализирането на програма JESSICA.

По време на срещата бяха поставени и въпроси, свързани с проекта на бюджет за 2013 г. и средствата за следващия програмен период, системните проблеми с реализирането на обществените поръчки и дискриминационните условия, които законът допуска. Участниците обсъдиха още липсата на добра техническа експертиза в държавната и общинските администрации. Като предпоставка за обжалвания на обществени поръчки в строителството от Камарата на строителите в България очертаха проблеми с кадастралните планове.

Публично-частното партньорство се наложи като основен акцент в целия спектър от обсъждани теми. Това е тенденция, която в момента започваме да развиваме. Дълги години публично-частното партньорство се приемаше като нещо много страшно. Ние сме отворени да го реализираме и търсим начини. Надявам се, че през 2013 г. ще докажем, че то е полезно и може да се случва, каза в заключение министър Павлова.

Още новини