Начало Новини Актуално Държавата да подкрепи преработката на въглеродни емисии в „Марица Изток“ искат в Стара Загора

Държавата да подкрепи преработката на въглеродни емисии в „Марица Изток“ искат в Стара Загора

Актуално

Третата дискусия за бъдещето на енергийния комплекс „Марица Изток“ се проведе днес в Стара Загора. В зала "Славейков" присъстваха кмета на града, Живко Тодоров, инициирал събитието, представители на синдикалните организации, народни представители, членове на НПО, граждани, журналисти. Дискусията беше предшествана от протест пред сградата на община Стара Загора в знак на несъгласие с предложените промени в Териториалния план за справедлив преход на региона.

На срещата не дойде министъра на енергетиката Румен Радев. Правителството беше представено от трима зам.-министри – от министерствата на енергетиката, на регионалното развитие и благоустройството и на труда и социалните грижи. Тримата трябваше да отговарят на конкретни обвинения от страна на синдикалисти и енергийни експерти, които определиха предложените промени в Териториалния план като смешни и неконкретни.

Председателят на „Подкрепа“ Бисер Бинев посочи, че има много по-добри варианти за Териториален план на областта и този изобщо не трябва да бъде пращан до Европейската комисия.

Присъстващите в залата остро се противопоставиха на заложеното в Териториалния план създаване на държавно дружество „Конверсия на въглищните региони“, което да поеме част от дейностите по рекултивация на отработените терени в „Мини Марица Изток“, тъй като по концесионен договор това е задължение и право на дружеството.

Лидерът на КНСБ Деян Дяков сподели за свое посещение в Китай, където е видял как работят инсталации за преработване на въглеродните емисии в големи централи, които улавят 80% от тях и ги превръщат в полезни химически продукти, най-често торове за земеделието. Такава теза беше изложена и по време на първата дискусия от представителя на американския инвестиционен фонд PANGEA Кирил Темелков.

В подкрепа на изграждането на такава пилотна инсталация в "Марица изток" се изказа и кметът на Стара Загора Живко Тодоров, защото, по думите му, тя би могла да спаси комплекса и да запази работните места както в топлоцентралите, така и в мините. Тодоров имаше и няколко съвсем конкретни въпроси към зам.-министъра на енергетиката Красимир Ненов.

„Виждаме, че всяка година цените на въглеродните емисии, ще стават все по-високи. Това означава, че следващите няколко години, както държавното предприятие ТЕЦ-2, така и частните централи в района, ще изпитват затруднения да ги плащат. Затова е от ключово значение да отговорим на въпроса можем ли да приложим технология за преработване на въглеродните емисии, на каква цена бихме имали електроенергия, ако тя е рентабилна“? Има ли възможност енергийното министерство, заедно със своите експерти, да участват в тази разработка и да се отговори на основния въпрос за цената на емисиите, който може да се окаже ключов за спасяването на комплекса, вместо да говорим за съкращаване на работни места. Ако не работи тази технология, това трябва да бъде доказано с цифри“, каза Живко Тодоров.

Той постави въпроса и за това кой ще изпълнява рекултивацията в „Мини Марица-изток“ – държавното дружество или частни фирми и чия инвестиция – частна или на мините, ще бъде изграждането на бъдещите фотоволтаични паркове там. Живко Тодоров подкрепи идеята за създаване на нови индустриални зони около градовете, но попита откъде ще дойдат парите за тях, след като не са заложени в Териториалния план за справедлив преход и всичко изглежда много пожелателно. Деян Дяков настоя изграждането на предприятие за преработване на въглеродните емисии да бъде заложено в Териториалния план.

Зам. министър Ненов отговори, че плановете имат за цел да адресират ефектите от прехода и да позволят да бъдат предприети мерки в посока към хората, които биват засегнати от прехода във връзка с новите възможности, които се предлагат. От думите му стана известно, че има "лека ревизия" на някои от дейностите или направленията, които ще бъдат финансирани. Един от фокусите е рекултивация на терените на "Мини Марица-изток" в допълнение към това, което е ангажимент на мините като концесионер. Други области касаят новите индустрии, които се очаква да бъдат развити и да предложат нови работни места в района. Такива са по веригата на производство на водород, възобновяеми източници и т.н., обясни още Ненов.

Той допълни, че счита тази среща за изключително важна. Това, което установяваме през последните седмици, е действително дефицит на информация и липсата на достатъчно знания и споделяне с всички, които са пряко засегнати от плановете, както и от всички други решения, които правителството или конкретно Министерство на енергетиката има да взема, каза той. Ненов обясни, че са направени редакции в Териториалните планове, които адресират въпроси, поставени през последните 8-9 месеца от страна на Европейската комисия, без адресирането на които ТП няма да бъдат придвижени напред. Това, което е най-съществено и липсваше в ТП до момента, е отразяване на темата за енергийния преход, обясни той.

Категорично против реализацията на плана се обяви бившият изпълнителен директор на „Мини Марица-изток“ и енергиен експерт инж. Щерю Щерев. „Сред толкова много приказки се заобикаля основния проблем на „Марица-изток“ – това е търговията с квоти и техните цени, които ще убият „Марица-изток“ преди всички тези благопожелания и приспивни приказки да се случат. Той призова всички политици да се борят срещу европейската зелена сделка, която според него е плод на мащабна корупция, основаваща се на широко пропагандирана лъжа, че климатичните промени се дължат на парниковите газове и то основно на въглеродните емисии. Той посочи, че тази лъжа е официално опровергана от стотици учени по целия свят, включително в САЩ.

Георги Господинов от КНСБ посочи, че българите няма за какво да съжаляват, че са изгубени около 200 милиона лева до тук заради забавеното внасяне на Териториалните планове, тъй като само за миналата година енергийният комплекс е спечелил над 1,5 милиарда лева. Обвиненията на синдикалиста към представителите на държавата бяха, че в предложения от тях Териториален план се говори единствено за свиване на производството на електроенергия от въглища и за строеж на ВЕИ, но не и за възможности за спасяването на работните места чрез удължаване работата на комплекса.

Заместник енергийният министър Красимир Ненов отговори на повечето от зададените въпроси, като заяви категорично, че е „за“ проучването на възможността за изграждане на инсталация за преработване на въглеродните емисии. Според него посочените цифри за свиване на производството на електроенергия още през 2025 година три пъти в сравнение със сега са прогноза и тенденция, а не заложен от правителството план.

„Производството през 2025 година може да се окаже много повече от посочените 8 теравата, това зависи от зимата, от пазарите и от много други условия“, обясни той. Необходимо е да се изработи интегриран план за комплекса „Марица Изток“ и на негова база да се привличат бъдещите инвеститори. Този план тепърва ще започне да се прави. Не трябва да се решава „на парче“, посочи още зам.-министър Ненов.

Според него протестиращите срещу новия вариант на Териториален план „чукат на отворена врата“ и че министерството ще продължи да разчита на „Марица Изток“ като на комплекс, гарантиращ енергийната стабилност на страната. Но – посочи той – не като базова, а като балансираща мощност на фона на останалите източници на електроенергия като АЕЦ, ПАВЕЦ, вятърни и соларни паркове.

Тази вечер от 18 часа по призива на сдружение "За Марица Изток" в центъра на Стара Загора ще се състои масов протест срещу замислените промени за бъдещето на енергийния комплекса.

Източник: БТА и divident.eu

Снимка: stz24.com

Още новини