Начало Новини Актуално Държавата абдикира от безплатните закуски

Държавата абдикира от безплатните закуски

Актуално

Дейностите по осигуряване на закуска и/или плод, и/или мляко/чай/, включително млечно-кисели продукти на учениците от I-IV клас и на деца в подготвителните групи и детските градини може да се осигури при наличие на възможност по бюджетите на училищата или общината (целеви средства, целеви преходни отстъпки по програмата или други) и наличие на договор/анекс за доставка. Това е уточнeно в писмо от 7 януари т.г. от Министерството на образованието, младежта и науката.

Това се налага от предстоящи промени в обхвата на механизма и разпределяне на средства по модули, които не гарантират възстановяване на извършените разходи за периода от началото на годината до предоставянето на парите по утвърдената национална програма за 2010 г.
Както вече съобщи "Старозагорски новини", 15 616 са децата от Старозагорска област, които попадат в групите с право на безплатни закуски. За 2009 г. държавата е платила за тях 1 260 000 лв. Едва ли обаче тази година общините ще имат възможност да заделят от бюджетите си за безплатните закуски. Още по-съмнителен е вариантът те да бъдат осигурени от делегираните училищни бюджети.
Според направените от Регионалния инспекторат по образованието проверки и анализ на изпълнението на Националната програма за чаша топло мляко и закуска, с които се провокира задържането на децата в училище, в школата на Старозагорска област, целта се оправдава само 7-8 на сто при малките ученици, и то предимно от ромски произход.
В специално писмо до кметовете на общините от областта относно дейности по националната програма и оптимизиране на училищната мрежа Любомир Любенов, началник на Регионалния инспекторат по образованието настоява за спешно съдействие (в срок до 14.01.2010 г.) за прогноза за възможни промени в мрежата на общински училища и обслужващи звена на територията на съответната община - откриване, преобразуване или закриване на училища и обслужващи звена или промяна на финансирането.

Още новини