Начало Новини Актуално ДАНС сезира главния прокурор за източване на Мини Марица изток при предишното ръководство

ДАНС сезира главния прокурор за източване на Мини Марица изток при предишното ръководство

Актуално

Над 1,7 млрд. лв. само за година е платило бившето ръководство на Мини Марица изток за строителни дейности и ремонти, които са извършени в нарушение на закона за обществените поръчки. За да бъде заобиколен нормативният акт поръчките са раздробявани на множество малки до 60 000 лв. Това обяви председателят на ДАНС Цветлин Йовчев. Той придружи премиера Бойко Борисов при посещението му в най-голямото въгледобивно дружество в България, за да се запознаят на място с неговото състояние.

Те коментираха и други сериозни финансови нарушения в мините, за които лично е сезиран главният прокурор Борис Велчев. Рехабилитацията на един багер варира между 16 и 30 млн., на новите - между 28 и 45 млн. лв., но при старото ръководство на дружеството се е извършвала само рехабилитация, гласи сигнал на ДАНС до прокуратурата.
Също така сигналът е свързан с това, че част от ремонтните дейности, които са изписвани по фактури, не са извършвани, коментира Цветлин Йовчев.
Изписвали са нова лента, например, а в същото време се вулканизира на място старата, добави премиерът Бойко Борисов. Средствата планети по този начин за 2 години са на стойност 19 млн. лв.
Имаме абсолютно основание и вече сме сезирали главния прокурор да се започне проверка на един дълъг период назад за поредното източване на държавния бюджет, заяви още Бойко Борисов.
Бившето ръководство на дружеството е вложило 18 млн. лв. за ремонти на почивни бази за 2 години и еднолично е повишило с 16,7% цената на въглищата, което влияе на цената на тока с 5-6%.

Още новини