Начало Новини Актуално Даниел Киряков: Чувствам се стъпил на пътеката на успяващите

Даниел Киряков: Чувствам се стъпил на пътеката на успяващите

Актуално
Даниел Киряков

Позитивна личност съм и макар да имам още много да постигна в личен и в професионален план, се радвам на моментите, на кратките мигове на споделено щастие, на подарена усмивка, казва Даниел Киряков, директор Корпоративни отношения и комуникации за България в италианската енергийна компания Енел.

Даниел Киряков е роден на 19.08.1979 г. в Каварна, но е отраснал в Стара Загора. Завършил е ПМГ Гео Милев през 1997 г. като отличник на класа. Бакалавър по философия и Политология от СУ Св. Климент Охридски, семестриално е завършил и магистърска програма Международни политически отношения и сигурност, отново в СУ. От 4 март т. г. е директор Корпоративни отношения и комуникации на италианската компания Енел. Женен, има син.

- Даниеле, ти си пример за млад човек, избрал да работи в България, а не в чужбина. Защо?

- Смея да твърдя, че имам силно развито родолюбиво чувство, наследено от родителите ми. ВЪЗПИТАВАН СЪМ В ДУХ НА УВАЖЕНИЕ НА РОДИНАТА на нашата история и със стремеж към по-добро бъдеще. Тези са ценностите, които са ме накарали да уча и работя тук, на които възпитаваме със съпругата ми и нашия син. Искам да продължа да се реализирам тук.
България има интелектуалния потенциал, за да може да преодолява икономически и политически трудности. Смятам, че от усилията на всеки един от нас зависи нашето частно и общо настояще и бъдеще.

- Как приемаш личното си израстване в кариерата?

- Като СМЕС ОТ ЗАВОЮВАНО ПРИЗНАНИЕ, КЪСМЕТ И МНОГО УПОРИТА РАБОТА. Професионалната ми ориентация и намирането на подходяща среда за развитие бе дълъг, труден и изпълнен с придобиване на знания процес. Имах шанса, желанието и подкрепата да уцеля правилната компания, да уча от способни колеги и да открия възможност за реализация в България.

- Чувстваш ли се успял, щастлив?

- Много малко са моментите, когато усещането за щастие ме е напускало. Позитивна личност съм и макар да ИМАМ ОЩЕ МНОГО ДА ПОСТИГНА В ЛИЧЕН И ПРОФЕСИОНАЛЕН ПЛАН се радвам на моментите, на кратките мигове на споделено щастие, на подарена усмивка.
Промяната в позицията ми в Енел, след като Косара Марчинкова прие да отговаря за корпоративните връзки и комуникациите на Enel в Северна Америка, ми донесе признание, отговорности, нов хоризонт. На мен ще се паднат редица важни и тежки задачи в сегашното развитие на компанията. Надявам се да имам силите и знанията да продължа успешната линия. Накратко - чувствам се по-скоро стъпил на пътеката на успяващите хора и щастлив.

- Как се печели доверие и гради добра кариера в западноевропейска компания с високи изисквания?

- Ами, НЯМА ФОРМУЛА ЗА ПЕЧЕЛЕНЕ НА ДОВЕРИЕ. Но смятам, че хората имаме общи черти - искаме да получим най-доброто, навреме и без условности, като резултатите да са устойчиви. Доверие се гради ежедневно, с много усилия и при спазени обещания.
В нашата компания ценности като честност, правила, открит диалог, споделяне, прямота, справедливост не са празни от съдържание категории. Виждам как колеги градят кариери въз основа на техните способности, качества и резултати.

- Качествата, на които държат, компромисите, които не правят работодателите от Западна Европа, според теб?

- При нас НЕ СЕ ТОЛЕРИРА ЛИПСАТА НА ВЪЗПРИЕМЧИВОСТ у служителите на ценностите, които компанията е приела за водещи след години опит и изследвания. Компанията ни не харесва безстопанствеността, повърхностното отношение към безопасността и екологията, към целите й, както и неглижиране на отношенията с колеги и външни страни. Качествата, на които държим, са ЛИДЕРСТВО, НЕЗАВИСИМО ОТ ПОЗИЦИЯТА, НА КОЯТО СИ отговорно отношение, демонстрация и развитие на компетенции и знания, чувство за собственост, иновативно мислене, спазване на правилата.

- С каква нагласа поемаш директорския пост?

- Честно казано, не се възприемам като директор. Поверено ми е управлението на комуникационния план на компанията, който включва редица процеси, дейности, отношения, канали.
Работата не е нова за мен, а смяната на фокуса е по-скоро различното, което ми предстои. НАСЛЕДЯВАМ ЕДНА ОТЛИЧНО РАЗВИТА И РАЗРАБОТЕНА СРЕДА.
Косара направи много за последните шест години. Искам да се развивам в компания и с нея. Мисля, че намеренията са взаимни.

- В каква посока ще са промените, които ще наложиш? Твоите виждания за развитие?

- Промяната е нещо постоянно при нас в компанията. Нямаме нито за миг усещането, че нещата са улегнали и че можем да продължим по инерция. С колегите имаме желание да доразвием вътрешната комуникация в компанията. НАМЕРИЛИ СМЕ ТОЧКИ, КОИТО ДА НАТИСКАМЕ, ЗА ДА ПОСТИГНЕМ ЖЕЛАН РЕЗУЛТАТ.
Редица организации и сдружения се обръщат към нас за подкрепа. На мнозина от тях помагаме и ще помагаме. Силата на една компания се състои в начините, по които търси и намира решения, за да може да променя стандарта на живот на своите съседи и заинтересовани страни. Мисля, че с успешния финал на проекта за рехабилитация на ТЕЦ Енел Марица Изток 3 и със социално-значимите проекти за последните години направихме много. Но не смятаме да спираме дотук.

- Работата ти е творческа, кое те зарежда?

- След края на работния ден се отправям към вкъщи, ТАМ ЗАПОЧВАМЕ ИГРИТЕ СЪС СИНА МИ. Обичам да домакинствам. Правя опити и да готвя.
Все още намирам време за волейбол - играя в ама- тьорски отбор, когато мога. Пътуваме до Стара Загора или до други места в България.

- Разкажи за семейството си?

- Със съпругата ми сме завършили една гимназия в Стара Загора, но не сме се познавали. Бях много затворен в контактите си с противоположния пол... ЗАЕДНО СМЕ ВЕЧЕ 11 ГОДИНИ, ИМАМ НЕЙНАТА ПОДКРЕПА ЗА ВСИЧКО. Наскоро в живота ни се появи и синът ни - любознателен, усмихнат малък човек, който ни кара да се чувстваме пълноценни и отговорни.

- Имаш ли планове и мечти? С какво са свързани?

- Мечтая за ПОНЕ ТРИ ДЕЦА, ГОЛЯМА КЪЩА И СТОЙНОСТЕН ЖИВОТ. Засега съпругата ми си трае за децата... Искам да живея в нормална, чиста и добра страна и това да е България. Да пътувам, да работя с мащаб сред интелигентни и кадърни хора, да постигам целите си, да съм доволен от резултатите и те да носят полза за много хора.

Интервю: вестник Национална бизнес поща

Още новини