Начало Новини Актуално Дънди ще търси ценни метали край Гълъбово

Дънди ще търси ценни метали край Гълъбово

Актуално

Канадската фирма Дънди прешъс метълс ще търси ценни метали в землищата на общините Гълъбово и Тополовград, след като правителството даде разрешително за търсене и проучване за полезни изкопаеми на дъщерната й компания Болкан минерал енд майнинг.

Дружеството вече има концесия за добив на злато край Крумовград и разработва единствената засега действаща златна мина у нас край Челопеч, пише вестник Старозагорски новини.

По предложение на икономическото министерство в община Гълъбово Болкан минерал енд майнинг ще изследва за метали край село Мъдрец. Срокът на разрешението е три години, като очакваният минимален размер на инвестициите за двете общини е 167 700 долара. Стойността на мероприятията по опазване на околната среда за срока на договора е 5000 долара, уточняват от пресслужбата на Министерския съвет.

Дънди получи концесия за добив в находището Ада тепе край Крумовград през февруари. Екосдруженията Институт за зелена политика, Информационен и учебен център и Балкани обжалват решението на Министерския съвет за предоставяне на 30-годишната концесия.

Оспорва се и одобрената в средата на септември от Висшия експертен екологичен съвет към МОСВ оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) на проекта за златодобив край Крумовград.

Още новини