Начало Новини Актуално Дънди Прешъс Металс Челопеч се отказа от проучване на метални полезни изкопаеми в област Стара Загора

Дънди Прешъс Металс Челопеч се отказа от проучване на метални полезни изкопаеми в област Стара Загора

Актуално

решение на Дънди Прешъс Металс ЧелопечОбластният управител на Стара Загора и кметовете на общините Стара Загора, Казанлък, Павел баня, Чирпан и Братя Даскалови излязоха днес с обща декларация до Министерския съвет, Министерството на енергетиката и МОСВ, в която настояха да бъде прекратено даденото разрешение на канадската компания Дънди Прешъс Металс Челопеч да извърши търсене и проучване на метални полезни изкопаеми на площ от 155 кв. км на територията на Старозагорска област.

Разрешение с №524 от 13.12.2019 г. даде възможност на компанията да направи проучване за добив на злато на площ Св. Никола от 155 кв. км в Средна гора. 

Жителите на петте общини, в които попада въпросната територия, заявиха категоричното си несъгласие и изразиха опасения, че евентуалният добив на полезни изкопаеми ще наруши екологичното равновесие в района, ще разруши природата, ще застраши човешкото здраве и ще попречи на развитието на бизнеса и туризма. Областният управител и кметовете реагираха незабавно и проведоха поредица от срещи с граждани, с неправителствени, обществени и браншови организации. Представителите на институциите се солидаризираха с мнението на гражданите, че проучванията в региона трябва да бъдат прекратени. По този повод те подписаха декларацията, в която настояха за спирането им.

Малко след като г-жа Микова и кметовете обявиха на пресконференция пред журналисти своето решение, стана ясно, че компанията Дънди Прешъс Металс Челопеч се оттегля от последващи действия за придобиване и упражняване на правото си за търсене и проучване въз основа на издаденото разрешение. В официално становище, изпратено до Областна администрация, от дружеството заявяват: Дънди Прешъс Металс Челопеч ЕАД няма да пристъпи към подписването на договор за търсене и проучване на площ Св. Никола с Министерството на енергетиката. Изразяваме съжаление, че така една възможност за добавяне на знание към Националния геофонд на страната и бъдеща възможност за региона няма да бъде реализирана.

Докато течеше срещата на областния управител и кметовете във връзка с изготвянето и подписването на общата декларация, пред сградата на Областна администрация се бяха събрали граждани, които отново настояха за незабавно прекратяване на проучвателните дейности, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Стара Загора. Г-жа Микова, кметът на Стара Загора Живко Тодоров, на Казанлък - Галина Стоянова, на Чирпан - Ивайло Крачолов и депутатите Маноил Манев и Радостин Танев излязоха пред гражданите и ги запознаха с текста на становището на канадската компания. Отказът на дружеството от по-нататъшни проучвания бе посрещнат с ръкопляскане от събралите се жители на петте общини.

Още новини