Начало Новини Актуално Данък добавена стойност ще бъде намален от 20 до 16% в следващите 3 години

Данък добавена стойност ще бъде намален от 20 до 16% в следващите 3 години

Актуално

Данъкът върху добавената стойност ще бъде намален до 16% до края на мандата на правителството на ГЕРБ. Това съобщи вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. През 2011 година ставката ще бъде свалена от 20 на 18 на сто, а през следващите години ще има намаление с още 2%.

Дянков съобщи още, че в правителството има място и за него, и за макроикономиста проф. Илиян Михов. Все още обаче не е уточнено какъв ще бъде постът на Михов.
Въпреки че проф. Илиян Михов е най-известен в България с идеите си за валутния борд, тази тема все още не е обсъждана между него и финансовия министър. Бордът със сигурност ще остане до влизането в еврозоната.
„Илиян е отличен икономист. Ние сме в такава криза, и в България, и в Европа има толкова много робота, че е прекрасно да имаме повече и по-способни хора, които помагат на правителството. Така че сме говорили и за определени теми. Тема, която и мен много ме интересува и е главният външнополитически приоритет и на цялото правителство е, разбира се, влизането в еврозоната”, каза вицепремиерът Дянков, цитиран от Дарик радио.
Той коментира и идеята за плавното намаляване на ДДС-ставката с половин процент на всеки шест месеца, която беше предложена на премиера при визитата му в Израел. „Самата идея на израелския премиер Нетаняху е добра, но всъщност ние знаехме преди него”, обясни той.
Според Дянков идеята вече се прилага у нас по отношение на осигуровките, които са по-голяма тежест за бизнеса от ДДС. „ДДС ние сме казали какво ще правим и аз смятам, че ние ще се придържаме към този план, което е в бюджет 2011 да направим намаление на ДДС с около 2 процентни пункта, предполагам ще успеем, а до края на мандата да успеем да намалим с още 2 процентни пункта, така че да стигнем от 20 на сто до 18 процента следващата година, след това до 16 процента”, коментира Дянков.
Вицепремиерът заяви още, че неговото ведомство не е променило отношението си към казуса „Кремиковци” – не може да се финансират проекти, за които Европейската комисия може да ни санкционира заради държавна помощ.

Още новини