Начало Новини Актуално Данъците няма да се вдигат до края на 2010 г.

Данъците няма да се вдигат до края на 2010 г.

Актуално

Никакви данъци няма да се увеличават до края на годината, реши Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Като гаранция, че и данък добавена стойност няма да бъде повишаван, каквито идеи имаше, финансовият министър Симеон Дянков е заложил оставката си. Това съобщи председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов.

Правителството обещава, че ще положи усилия да не увеличава трите основни данъка, а именно данък печалба, ДДС и данъка върху доходите на физическите лица поне до края на тази година. Тази готовност е била заявена по време на заседанието на тристранния съвет, обясни председателят на БТПП Цветан Симеонов. По думите му вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков е обещал, че ако не се спази това решение, той лично ще подаде оставка, предаде Dariknews.bg , цитиран от econ.bg.
Освен това Симеон Дянков е казал, че очаква и се надява антикризисният пакет, който беше приет преди месец, да достигне онази ефективност, която всички очакват и с приходите да тушират голямата дупка в хазната. Доколкото е известно, темата за данъците на заседанието на тристранния съвет е приключила, но това е предпоследно решение, тъй като всички са вперили очи в сряда, когато ще заседава Министерският съвет, допълва БНТ.
Социалните партньори са обсъдили и съкращения в публичния сектор. Според Цветан Симеонов освен разходите, ще бъдат съкратени и служители. От БТПП предлагат първо да бъдат уволнени кадрите, които са допуснали нарушения в процеса на работа, а след това и служители, които не са били достатъчно активни в работата си и не са постигнали определен минимум от резултати.
Към 19:00 часа заседанието на НСТС продължава. Предстои обсъждането на новата схема, по която ще се изплащат болничните. Според последните коментари работодателите ще поемат изплащането на първите три дни, но не е ясно дали ще плащат по 50, 60 или 70% от дневното възнаграждение на служителя. Схемата предвижда Националният осигурителен институт да плаща от 4-я ден нататък. Предвидено е антикризисната мярка да действа до края на 2011 година. Тя ще спести на НОИ около 50 милиона лева.

Още новини