Начало Новини Актуално Данъци в размир на 67 млн. лв. са постъпили от Стара Загора в държавния бюджет за 9-те месеца на 2010 г.

Данъци в размир на 67 млн. лв. са постъпили от Стара Загора в държавния бюджет за 9-те месеца на 2010 г.

Актуално
НАП, Георги Йорданов, интервю

До края на 2010 г. данъчните приходи от фирмите и физическите лица от Стара Загора ще достигнат 72,5 млн. лв., казва Георги Йорданов, ръководител на териториална дирекция на НАП - офис Стара Загора. Вноските от ефективно внесения корпоративен данък са намалели сериозно. Това е показател и за състоянието на фирмите, допълва Георги Йорданов.

- Г-н Йорданов, как се отрази икономическата криза на региона, ако съдите по приходите в бюджета?

- Вноските от ефективно внесения корпоративен данък, вкл. окончателен и авансови вноски, са намалели. Не мога да кажа в пъти, но със сериозни проценти. Това за мен е тревожно, защото КОРПОРАТИВНИЯТ ДАНЪК Е ПОКАЗАТЕЛ ЗА СЪСТОЯНИЕТО НА ФИРМИТЕ. Бизнесът не работи както минали години. По приходи от подоходните данъци и данък добавена стойност сме добре.
Очаквам да изпълним плана за данъчните приходи, но не знам дали това ще се случи за осигуровките.

- Коментарът Ви?

- Намалява броят на наетите по трудов договор, за които се внасят осигурителни вноски и броят на самоосигуряващите се лица. Освен това част от хората продължават да са в сивия сектор, без да внасят осигуровки и данъци. Внесените суми по показателя приходи за осигуровки са общо 44.5 млн. лв., което е едва 51% от годишната задача.
Като цяло в рамките на ТД НАП - офис Стара Загора ОБЩОТО ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ПРИХОДИТЕ ЗА ДЕСЕТТЕ МЕСЕЦА Е 83%, което е нормално. Очакваме 98 - 100% до края на годината, в т. ч. данък върху доходите на физически лица - 88%. Като данъчните приходи са общо 67.4 млн. лв., а очакваното изпълнение към края на годината е 72.5 млн. лв.
Корпоративният данък е внесен на 74%, изпълнението на данък върху добавената стойност е 82% - нормално състояние на бизнеса за това време на годината.

- На фона на останалите офиси в страната къде е старозагорският?

- Продължаваме да сме сред най-добрите в страната. ПО ПРИХОДИ СМЕ В ПЪРВАТА ПЕТИЦА. И като разходи продължаваме да стоим добре и да балансираме - издръжката на един служител (без заплатата) от офиса струва на държавата средно 250 лева за година.

- Има ли жалби, за какво?

- Половината, ако не и повече от половината от всички жалби, които постъпват, се отнасят за неплатени суми за социални и здравни осигуровки. Т.е. работодателите не изпълняват коректно задълженията си да начислят и внесат тези вноски.
И тази тенденция се засилва, за съжаление.

- Пред професионалния празник на данъчните служители (16 ноември) - за какво бихте похвалил или критикувал колегите си?

- На фона на глобалната криза и равнището на заплащане в страната ще спомена, че СРЕДНАТА ЗАПЛАТА В НАП Е МАЛКО НАД 600 ЛВ. Почти няма оплаквания срещу служители на администрацията. Бих похвалил колегите, че превъзмогнаха ниското заплащане и фактът, че дирекцията ни стана офис. Показателите ни показваха друго, имаме подкрепата и на колегите от Хасково и Кърджали, които също очакват териториална дирекция в Стара Загора.
Реално има политическа воля, но времето ще покаже. Все още има надежда, че в даден момент УС на НАП ще реши, че СТАРА ЗАГОРА ТРЯБВА ДА ЗАЕМЕ МЯСТО КАТО ТЕРИТОРИАЛНА ДИРЕКЦИЯ. Колкото до критиките, всички тези причини обективно намалиха тонуса в администрацията, намалиха инициативата им, креативността им. Но това не е критика, а констатация. Живецът го няма, но изпълняваме стриктно служебните си задължения.

- Ще има ли отличени за празника?

- За седма поредна година в НАП ПРОВЕЖДАМЕ КОНКУРСА СЛУЖИТЕЛ НА ГОДИНАТА. Колегите от офиса и изнесените работни места отличиха и номинираха: Пенка Кънева, ръководител на екип в сектор Проверки, Добрин Добрев от отдел Обслужване, Жулиета Славова от Събиране. За първи път колегите номинират служител за принос в развитието на администрация, тук избраният е Сашко Станилов, гл. експерт в Информационни системи и технологии, който има собствени разработки, които се прилагат на много места в страната. Искрено се надявам подобно на м. г., когато имахме Ревизор на годината, т. г. също да се преборим в някоя от категориите. Това ще разберем на 16 ноември, когато ще бъдат обявени резултатите за цялата страна.
Искам да поздравя всички колеги по повод професионалния ни празник, да бъдат живи и здрави, те и семействата им, и повече кураж!

- Колко време и какво е нужно, за да се изгради перфектният данъчен служител?

- Не знам ДА ИМА ПЕРФЕКТЕН ДАНЪЧЕН СЛУЖИТЕЛ, но от личните ми наблюдения, за да започнеш да се чувстваш като добър данъчен служител, трябва да минат поне3 години. И трябва да не спираш да четеш, защото сме шампиони по промяна на нормативни документи.

- Най-важното за Вашата професия?

- Като за всяка друга - лоялност към системата. Да бъдеш принципен, прозрачен - това е, според мен.

- Случка от Вашата кариера, която помните?

- Има много. В началото на данъчната ми кариера, 1986-87 г., един небезизвестен старозагорски бизнесмен работеше на частно и правеше големи за времето обеми. Колеги ги бе страх да го облагат с данъци. Аз една година реших твърдо да го облагам. Тогава се обжалваше пред кмета и писах персонално до всеки кмет - към 120 бяха тогава, дали е работил в тяхното село? За мое задоволство около 50 писма се върнаха с положителен отговор. Обобщих данните - 12 - 13 000 лв. данъци. Казах си - СТАНАХМЕ ШАМПИОНИ, ТОЗИ ГО ЗАКОВАХ.
Извиках го и му казвам -ето, другарю, тогава бяхме другари, това са писма на кметовете, където ти си работил и не си декларирал, поради което ти определям данък 12 000 лв. Той - няма такова нещо! Те са ме объркали! Мина, не мина седми-ца-две и от същите кметове получавам пак писма - объркали сме човека! И всичко отиде по дяволите. Сега като се видим, се смеем...

- Продължавате ли да релаксирате с лов и риболов? Спохождала ли Ви е голяма слука?

- Ами, СЕЗОНЪТ НА ЩУКАТА МИ Е СЛАБОСТ, НО ТЕПЪРВА ЗАПОЧВА. Тази година щуките все още спят, трябва да се развали времето. Два пъти ходим, но няма слука. Но имам много успешен морски риболов - на сафрид, от лодка, с два много хубави карагьоза на чепарето. В лова не съм ударил глигани, но колеги от дружинката миналата седмица имаха два 100-килограмови...

Интервю: вестник Национална бизнес поща

Още новини