Начало Новини Актуално Данъчните започват проверки на бензиностанциите след Нова година

Данъчните започват проверки на бензиностанциите след Нова година

Актуално
Стара Загора

Масови данъчни проверки предстоят през януари в обектите за търговия с течни горива в цялата страна. Инспекторите ще посещават както бензиностанции от големите вериги, така и малки обекти за продажба на акцизни стоки.

Проверките започват след като от идната година влиза в сила изискването всяка бензиностанция в страната да свърже фискалната си система с Националната агенция за приходите. Според тези промени всеки обект ще подава напълно автоматично и без знанието на собствениците информация за натрупания дневен оборот. Освен това органите на НАП ще имат достъп в реално време до всеки от касовите апарати, монтирани по бензиностанциите, съобщиха от пресцентъра на НАП.
По информация от НАП средно 3000 бензиностанции в България отчитат месечно около 400 млн. лв. оборот от продажба на течни горива.
След изграждането на връзката между фискалните системи на търговците с горива и НАП ще е възможно по компютърен път да се следят всички отклонения от среднодневните обороти за съответния обект, а при отчитането на такива отклонения, данъчни инспектори ще посещават обекта за физическа проверка. На бензиностанциите, които не изпълнят законовото изискване да свържат касовите си апарати с НАП, през януари ще бъдат налагани санкции, които могат да достигнат до 10 000 лв. Възможно е и затваряне на търговски обекти.
Припомняме, че най-късно до края на септември 2011 г. всяка регистрирана по ДДС фирма трябва да свърже касовия си апарат с информационната система на приходната агенция, а до края на март 2012 всяко фискално устройство в страната трябва да изпраща данни до НАП.

Още новини