Начало Новини Актуално Данъчните започват масови проверки в Стара Загора от 8 декември

Данъчните започват масови проверки в Стара Загора от 8 декември

Актуално
Данъчни проверки

Започват масовите проверки на увеселителни заведения и търговски обекти в предпразничните дни. Началото е 8 декември, когато в най-посещаваните питейни заведения в Стара Загора ще се наблюдава отчитането на приходите от продажби, като инспекторите ще направят и контролни покупки.

Събраните данни ще се анализират и сравнят с предходни и следващи счетоводни периоди, за да се провери дали има сериозни отклонения в отчетените обороти. В случай, че в хода на проверките бъдат установени нарушения, търговските обекти ще трябва да свържат предсрочно касовите си апарати с онлайн системата на Националната агенция за приходите (НАП), съобщиха от пресцентъра.

Законоустановеният срок в наредбата за фискалните устройства за свързване на касовите апарати с НАП е 31 март 2012 г. Всеки търговец може да провери дали моделът на касовия му апарат подлежи на доработка, за да отговори на изискванията от интернет страницата на НАП в рубриката Свържете касовите си апарати с НАП.

Масовите проверки на магазини, временни търговски обекти, заведения на закрито, нощни клубове, механи, кафенета и други ще продължат през целия празничен сезон и ще завършат със засичане на счетоводните документи на наблюдаваните търговци. Инспекторите проверяват и наетия персонал за регистрирани трудови договори, както и дали са подавани в срок осигурителните декларации за лицата.

При закупуване на стока или услуга да се изисква винаги касова бележка - това е гаранция за направена покупка. Закупуването на куверти за новогодишните празници също следва да е придружено от фискален бон или фактура. При отказ или получаване на служебен вместо фискален бон, лицата могат да подадат своя сигнал на информационния телефон на НАП: 0700 18 700 на стойността на един градски разговор или на пощенския адрес на Офис НАП - Стара Загора, ул. Кенали 1.

Още новини