Начало Новини Актуално Данъчните снимат от въздуха луксозни имоти в цялата държава

Данъчните снимат от въздуха луксозни имоти в цялата държава

Актуално
хеликоптер - НАП

10 млн. лв. приходи за бюджета се очакват от акция Хеликоптер на данъчните, при която от въздуха се заснемат луксозни имоти. От приходната агенция официално съобщиха, че акцията съвместно с Авиоотряд 28 продължава. През тази седмица ще се правят видеозаписи от въздуха на луксозни имоти в цялата страна, уточни директорът на НАП Красимир Стефанов.

Ще бъдат засечени координатите на къщи и вили по морето, около Пловдив и Велико Търново и на други места във вътрешността на страната, пише вестник 24 часа.
През миналата седмица данъчните проведоха първата част от операцията, като снимаха от въздуха луксозни имоти в София. След като бъдат идентифицирани адресите на къщите, инспекторите на НАП ще изяснят собствеността и ще извършат проверка на фирмите или гражданите, които ги притежават.
По първоначални данни на агенцията в над 50% от случаите най-скъпите имоти са собственост на фирми, а не на физически лица.

Това се правело, за да могат всички разходи за построяването и текущата им поддръжка да са за сметка на корпоративните печалби.
НАП, данъциОсвен    това    повечето фирми са ползвали ДДС кредит при строителството, който ще трябва да върнат в бюджета, ако се докаже, че къщите се използват за жилищни нужди, а не за фирмени цели.
Има къщи, чиято видима пазарна цена е от порядъка на няколко милиона евро. Редно е да проверим дали собствениците им са изрядни в данъчно отношение, допълни Стефанов.
От НАП припомнят, че Наказателният кодекс предвижда   лишаване  от свобода до 8 години за укриване на данъци в особено големи размери и конфискация на част или цялото имущество, включително на луксозните имоти, ако вината на собствениците се докаже в съда.

Богатство може да се отнема след присъда

Конфискация на пари и имоти да се налага само с влязла в сила присъда за имуществени престъпления, генерирали незаконни доходи. За това настоява Гроздан Илиев, зам.-шеф на Върховния касационен съд. В противен случай може да се стигне до произвол и нарушаване на правото на собственост, предупреди той. Повод за изявлението му е проект на закон за отнемане на незаконно имущество, подготвян от правосъдното министерство. Според Илиев е опасно да се започва процедура за отнемането на имот само при обвинение.
Проектът предвижда да се отнема богатство, за което собственикът не успее да докаже законен произход, независимо от хода на делото. Основания за налагане на запор ще са и проверки на комисията "Кушлев", провокирани от конфликт на интереси.
Членовете на комисията, чиито правомощия в бъдещия закон са по-големи, би трябвало да се избират с парламентарно мнозинство от 2/3, а не от обикновено, както е сега, смята Илиев. Според ВКС използването на разузнавателни средства трябва да се сведе до минимум, и то за разкриване на тежки престъпления. Имало много СРС, които не съдържат съществена информация или данни, засягащи националната сигурност, но заради тях делото се засекретява.
Новата електронна деловодна система на съда ще заработи в края на годината, обяви шефът на ВКС Лазар Груев. Всеки гражданин ще може да прави справки не само по номер на дело, но и по ключови думи - престъпление, географски признак и др. Той ще може да следи още за съобщения и призовки. В обновения сайт ще са качени всички дела от 1994 г. насам.

Още новини