Начало Новини Актуално Данъчните служители засилват контрола в Стара Загора

Данъчните служители засилват контрола в Стара Загора

Актуално
Данъчни проверки

Традиционно и тази година започнаха масовите проверки на инспектори от Офиса на Национална агенция за приходите (НАП) в Стара Загора. Обект на проверките и наблюденията са търговски обекти и увеселителни заведения. Само през първите 4 дни на проверките са посетени 29 обекта и са съставени 18 акта за констатирани нарушения.

Масово органите по приходите не са получили касова бележка след направена контролна покупка, а в част от обектите е отчетено несъответствие между касовата наличност и оборота от фискалното устройство, съобщиха от пресцентъра на НАП - Стара Загора.

Масираните проверки на магазини, заведения на закрито, нощни клубове, механи кафенета и други ще продължат през целия летен сезон и ще завършат със засичане на счетоводните документи на наблюдаваните търговци. Инспекторите следят не само дали в обектите се издават касови бележки. Води се статистика за посещаемостта на заведенията, отразяването в отчетните регистри, изрядни ли са собственици по трудовото законодателство. Инспекторите проверяват и дали заетият персонал има регистрирани трудови договори. Там където е необходимо по преценка на контролните органи ще бъдат извършвани инвентаризации на търговските обекти. При съмнения за укриване на данъци и други факти ощетяващи фиска, на рисковите за бюджета фирми ще бъдат възложени ревизии.
От НАП напомнят, че законоустановеният срок в наредбата за фискалните устройства изисква всички аптеки и дрогерии да осигурят дистанционна връзка с НАП до 31 август 2011 г. Търгуващите със зърно и зърнени култури също имат срок – до края на ноември 2011 г. За всички останали търговци регистрирани по ДДС, срок за свързване на касовите апарати с НАП е 31 март 2012 г.

За пореден път насочваме вниманието на гражданите, при закупуване на стока или услуга да изискват винаги касова бележка. При отказ или получаване на служебен вместо фискален бон, лицата могат да подадат своя сигнал на информационния телефон на НАП 0700 18 700 на стойността на един градски разговор, съобщиха още от пресцентъра.

Още новини