Начало Новини Актуално Данъчните подкрепят полицаите и военните

Данъчните подкрепят полицаите и военните

Актуално

Служителите от офиса на Националната агенция за приходите в Стара Загора протестират символично с лилави лентички на ревера, установи вчера репортерска проверка на "Старозагорски новини". Символичният жест на съпричастие не пречи на изпълнението на служебните задължения, категорични са данъчните служители. В Старозагорския офис те са 280. Част от тях са участвали в пиенето на студена вода на националния протест в събота в София, подкрепяйки по този начин организирания от полицейските синдикати протест срещу орязването на социалните придобивки.

Държавните служители не са съгласни с идеята на правителството да поемат сами плащането на социалните си осигуровки, което намалява заплатите им.

* * *

Двата профсъюза в Националната агенция за приходите към КНСБ и КТ „Подкрепа" призоваха служителите на НАП да се присъединят към откритото събрание-протест на служителите на МВР на 20 март.
По  този начин синдикалните организации в структурата на НАП изразяват своето несъгласие с предложението държавните служители да заплащат част от вноските си за фондовете на държавното обществено осигуряване и здравното осигуряване.
В обръщенията си към служителите на НАП синдикатите призовават всички, независимо от това дали са членове на синдикална организация или не, да изразят своето отношение към предлаганата законова промяна в градинката пред Народен театър „Иван Вазов" в събота.
Стотина военни от Пета механизирана бригада в Плевен излязоха тази вечер пред сградата на Гарнизонния военен клуб, за да пушат протестно. Повод за неофициалния мълчалив протест е оповестеното намерение на правителството да отнеме социалните и здравните им придобивки. Това, според калкулациите им, ще намали месечното възнаграждение на един военен с около 150 лева.

Повечето хора имат заеми и кредити и тази стъпка на правителството ще утежни много положението на военнослужещите, сподели един от тях, който е с чин ефрейтор. Сега той получава месечна заплата от 720 лева и дава 200 лева за квартира. „Армията поема едва 70 лева от квартирните, което е абсолютно недостатъчно", смята той. По думите му, ако мълчаливото пушене не укаже влияние върху намеренията на правителството, протестните действия ще продължат.
Около 80 военнослужащи от Сливен с цивилно облекло се събраха тази вечер пред Военния клуб. С този акт те подобно на колегите си в други български градове изразиха отрицателното си отношение към плановете на правителството държавните служители да плащат сами осигуровките си. Те са готови да се съберат отново на протест на 18 март пред Паметника 7-ми конен полк "Орлето" в града.
Военните във Варна също са говоти с протест. Офицери, старшини и матроси от варненския гарнизон ще пушат тихо и ще пият вода тази събота от 10.00 ч. пред сградата на Щаба по подготовката на Военноморските сили на България, информира vedomost.info.

Повод за неофициалния протест е готвеното от правителството отнемане на социалните и здравни придобивки, което ще намали заплатите им с около 150 лева. Държавните служители, сред които и военните, да плащат осигуровки както всички останали граждани, предложи финансовият министър Симеон Дянков. Решението държавата да се освободи от тази финансова тежест се наложи, след като кабинетът се отказа от намерението са да увеличи здравната вноска с 2% за редовите граждани и бизнеса.


* * *


ФЕДЕРАЦИЯ НА НЕЗАВИСИМИТЕ СИНДИКАТИ

ОТ ДЪРЖАВНОТО УПРАВЛЕНИЕ И ОРГАНИЗАЦИИ - КНСБ
гр. София , ул. "Алабин" № 52,

НАЦИОНАЛЕН СИНДИКАТ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ В НАП

Националният Синдикат на служителите в Национална агенция по приходите при Федерация на независимите синдикати от държавното управление и организации - КНСБ съвместно със Синдикатите в МВР, ще участвуват в открито събрание - протест, което ще се състои от 12 ч. на 20.03.2010 г. (събота) в градинката пред Народния театър „Иван Вазов", на което ще подкрепят справедливите искания на работещите в МВР и във връзка с намеренията на Правителството да приеме мерки за ограничаване на разходите на републиканския бюджет за 2010 г. насочени срещу всички работещи в бюджетната сфера и поемане на осигуровките от държавните служители, с което сериозно ще се намалят доходите им.

Колеги, молим да вземете активно участие!КОНФЕДЕРАЦИЯ НА ТРУДА "ПОДКРЕПА'

СИНДИКАТ НА АДМИНИСТРАТИВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ

ФСО "Н A П"

ОБРЪЩЕНИЕ ОТ
ФСО „ДАНЪЧНА АДМИНИСТРАЦИЯ" ПРИ„САС",КТ„ПОДКРЕПА"

Уважаеми колеги служители на НАП,

От няколко дни в средствата за масово осведомяване е налична информация за намерението на управляваща партия „ГЕРБ" да предложи на Народното събрание на Р България законодателни промени в посока вменяване в задължение на държавните служители да плащат част от вноските си за ДОО и 30. Това се прави под благовидният предлог , че е необходимо да има равнопоставеност между държавните служители и частния бизнес.

Изпълнителният съвет на ФСО „Данъчна администрация" към „САС", КТ „Подкрепа" не подкрепя намеренията на партия „ГЕРБ" да предложи посочената по-горе законодателна промяна. Това ще доведе до номинално намаление на доходите ни с 10-12 %, като неминуемо ще наруши нашият социален и жизнен статус.

Ние считаме, че тези намерения са преди всичко популистки, не почиват на правилна преценка на икономическата реалност и противоречат на философията на държавната служба .

Липсва икономическа и държавна логика да бъдат приравнявани трудовите правоотношения в частния бизнес, регламентирани с Кодекса на труда и служебните правоотношения, въведени със Закона за държавния служител и другите специални закони регламентиращи служебните взаимоотношения на държавни служители.

Държавните служители са особена категория служители, които заемат платена щатна длъжност в държавната администрация и подпомагат органите на държавната власт при осъществяване на техните правомощия.

В противоречие на принципа на равнопоставеността, правата и привилегиите на държавните служители са в много по-малък размер от задълженията и отговорностите, с които са натоварени.

Лишаването ни от осигуряване за сметка на бюджета ни лишава от едно безспорно право, регламентирано по закон и възприето в Европейският съюз като нещо определящо и неделимо от статута на държавния служител.

В качеството ни на синдикална организация по смисъла на чл.44 от Закона за държавния служител, в изпълнение на правото , дадено ни в чл.44, ал.З от същия закон, изразяваме своето несъгласие с намерението на управляващите да вменят в задължение на държавните служители да плащат част от вноските си за ДОО и ЗО.

Призоваваме служителите на НАП, независимо от това дали са членове на синдикална организация или не, да изразят своето отношение - в подкрепа или в несъгласие - с това намерение чрез попълване на анкетна карта. В случай, че повече от 50% от личния състав на НАП изрази несъгласие с това намерение, декларираме, че ще пристъпим към съответните действия по чл.47 от ЗДСл .

Във връзка с изложеното по-горе и подкрепяйки справедливите исканията на полицейските служители ние декларираме нашата готовност да „пием вода" в събота 20.03.2010 Ог. от 10.00ч. в градинката пред Народния театър „Иван Вазов".

Изпълнителен съвет на ФСО „Данъчна админитрация"

Още новини