Начало Новини Актуално Данъчните измами и прането на пари ще бъдат парирани с промени в закона

Данъчните измами и прането на пари ще бъдат парирани с промени в закона

Актуално
наем

Данъкът върху доходите от наем ще се удържа направо от наемателя, ако той е фирма или само-осигуряващо се лице като например адвокат или зъболекар. Това предвиждат промените в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, приети вчера от парламента на първо четене.

Сега доходите от наем трябва да се декларират от хазяите, които трябва да ги включват към годишната данъчна основа. Наемодателите обаче често крият тези постъпления от данъчните. Сега вече ще им е по-трудно да го правят.
Промяната се прави, за да се изравни редът за облагане с този за доходите от извънтрудови правоотношения, пише в мотивите към законопроекта.

Депутатите приеха и промени в още няколко данъчни закона. Въвежда се 10% данък за офшорките за доходите им в България. Мярката е с цел противодействие на данъчните измами и прането на пари. Увеличава се акцизът върху тютюна за ръчно свиване на цигари. Така 20 такива цигари ще излизат 4,45 лв. - колкото горе-долу струва кутия фабрично изработени. Заради изискванията на ЕС се вдига акцизът и на бензина и дизела. Това ще натовари крайната цена с около 3 ст. на литър, пише вестник Телеграф.

От април догодина се въвежда единна ставка на ДДС от 9% за нощувките в хотел за индивидуалните и туристите в група. Сега за първите ставката бе редовната от 20%, а за вторите - само 7%.

По-късно бюджетната комисия в парламента прие на първо четене и осигурителния процесуален кодекс, чиято цел е да се противодейства на сивата икономика. Те предвиждат шестима данъчни директори да имат достъп при поискване до кредитните досиета.
Представители на банките и на БНБ обаче настояха да се запише точно до кои документи от досиетата ще имат достъп данъчните, защото някои били за вътрешно ползване. Предстои работна група да изглади текстовете.

Още новини