Начало Новини Актуално Данъчни следят лизинговите вноски и пътуванията в чужбина

Данъчни следят лизинговите вноски и пътуванията в чужбина

Актуално

Близо 60 млн. лв. укрити данъци за година са разкрили ревизорите на НАП при ревизии на 1900 физически лица. На всички тези хора са издадени ревизионни актове и дължимите суми са платени доброволно или събрани принудително. От НАП допълват, че ако длъжникът не плати сам определеното му задължение, върху имуществото му могат да бъдат наложени запор или възбрана, дори е възможно инспекторите да опишат и продадат имотите или автомобилите на  некоректния платец.

При ревизия на физическо лице инспекторите на НАП правят пълен анализ на имущественото състояние на гражданина, съобщиха от пресцентъра на агенцията. Това включва детайлна справка за всички имоти на територията на страната и извън нея, автомобили, яхти и други превозни средства, скъпи покупки, включително вещи на лизинг. Ревизорите вземат дори информация от Гранична полиция за пътуванията извън страната, както и от банките за сметките на лицето и авоарите по тях. Сред любопитните техники на следене на данъчните са и покупките на скъпо струващи накити и бижута.  Една от най-честите причини да се направи ревизия на физическо лице е несъответствието на имуществото му с официално обявените пред НАП доходи. От приходната агенция припомнят случаи, в които собственик на луксозен автомобил на лизинг има 5 пъти по-малка заплата от месечната лизингова вноска. Друг социално слаб българин с луксозен автомобил и къща с басейн декларира, че получава 240 лв. месечно, а парите за струващото му близо 2 млн. лв. имущество били взети назаем от приятели.
В последната година НАП започна проверки и ревизии на различни категории физически лица. Сред тях са популярните фолк и поп изпълнители, собствениците на бентли и други луксозни лимузини, футболистите в професионалните клубове в страната, собствениците на жилища на стойност над 500 000 лв. в атрактивни райони на столицата и големите градове и други.

Още новини