Начало Новини Актуално Дълговете на държавата към частни фирми в България намаляват

Дълговете на държавата към частни фирми в България намаляват

Актуално
задължения към бизнеса

В началото на годината задълженията на държавата към бизнеса са били близо 1,700 млрд. лв. и досега са издължени близо 1,360 млрд. лв., което означава, че остава да се платят около 240 млн. на различни компании. Това позоват данни на финансовото министерство. От останалите неразплатени 240 млн. лв. по-голямата част не са за български компании.

Над половината от тези средства са задължения към чужди фирми на Министерството на отбраната във връзка с модернизацията на Българската армия - по договори за хеликоптери, самолети и друга техника, съобщи зам.-министърът на финансите Боряна Пенчева.

От ведомството на Симеон Дянков обявиха, че към 16 декември на фирмите, заявили желание за участие в механизма за уреждане на задължения по републиканския бюджет, остава да се изплатят 37,7 млн. лв. От МФ съобщиха, че има вписани 1225 валидни удостоверения на обща стойност 288,6 млн. лв., като до момента са изплатени 250,9 млн. лв. по 1158 сключени договора с Българска банка за развитие, пише вестник Класа.
ББР разплати задълженията на фирмите, които се отнесоха към нея, но само на тези, които се съгласиха на 7% дискаунт. Много от компаниите обаче не направиха тази крачка, коментира за „Класа“ Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). По думите му освен неразплатените към бизнеса от държавата задължения общините са натрупали неуредени сметки от обществени поръчки от 2008 г. насам. „Проблемът си стои. Размерът на неразплатените задължения е значителен, но точната сума не може да се каже“, смята Велев. Затова от АИКБ са предложили да се направи регистър на задълженията на държавата към бизнеса, за да се следи този процес. За съжаление това все още не е станало, а практиката да се трупат нефактурирани работи и неразплатени обществени поръчки продължава.
И според Димитър Бранков, зам.-председател на БСК, няма актуална информация за точния размер на задълженията на държавата към бизнеса, но със сигурност има неразплатени от ББР проекти. За „Класа“ той коментира, че не всички фирми са подали заявления за разплащане, защото с отстъпката от 7% заедно с главниците и лихвите има 15-20% фактически отбив от първоначалните задължения.

„Около 40 млн. лв. са задълженията на различните министерства към строителните компании, като от тях около 24 млн. лв. дължи Министерството на регионалното развитие и благоустройството“, каза пред „Класа“ Светослав Глосов, председател на Камарата на строителите в България. По думите му общините имат много неразплатени средства към фирмите. Потвърдени до момента са 63 млн. лв. задължения, но сумата най-вероятно е над 100 млн. лв. Някои от компаниите най-вероятно все още не са фактурирали част от извършените дейности, за да не плащат ДДС, и затова не е ясно каква е точната сума.

Ще припомним, че от април тази година беше решено задълженията към бизнеса да се плащат през ББР, като условието бе фирмите да получават със 7% по-малко от дължимите им суми. Срокът за подаване на заявления за плащане през ББР изтече в края на септември. Тогава регионалният министър беше категоричен, че пари за плащане на стари задължения в бюджета на министерството за 2011 г. не са предвидени, и прикани фирмите да си ги потърсят. Някои от компаниите не подадоха заявления с мотива, че ще си търсят 100% от парите по съдебен ред.
„Нямаме информация някоя строителна компания да е завела дело на този етап“, каза още Глосов. Според него неплащането на държавата се отрази най-сериозно на малките и средните фирми, които представляват около 90% от сектора.

Над 1100 фирми отпаднаха от централния регистър на камарата през тази година и задълженията на държавата най-вероятно са довели някои от тези компании до фалит, твърди председателят на Камарата на строителите в България.

Още новини