Начало Новини Актуално Дъждовете похабиха ранните череши в региона на Стара Загора

Дъждовете похабиха ранните череши в региона на Стара Загора

Актуално

До 80% от ранните череши в нашите градини са похабени от дъждовете, съобщи за Надка Антонова, изпълнителен директор на фирма Руно ЕАД - Казанлък. Фирмата отглежда 720 декара череши в землището на с. Габарево.
Непрекъснатите дъждове напоследък са основната причина да се напукат почти всички череши от ранните сортове.

Най-големи поражения има по тези от сорта Ърли лори, по-малко по Бигаро. Дори по черешите от сорта Челесте, които розовеят и още не са узрели, започват да се напукват. Засега плодовете от средните и късните сортове са добре, поне от тях се надяваме на добра реколта, каза г-жа Антонова, цитирана от вестник Старозагорски новини.

В нашите градини нямаше измръзвания, опазихме овошките от слани чрез специални машини. Изпълнили сме всички предписания и необходими действия според утвърдената система, по която гледаме дърветата. Имахме по-лошо опрашване, защото в студа пчелите не работиха, но сега дъждовете направо съсипват реколтата. Като ги гледам, сърцето ме боли, допълни Надка Антонова.

Заради напукванията черешите се изкупуват на смешни цени, дори на 40 до 60 ст./кг без ДДС, и то само за преработка. Първо качество все още няма в достатъчни количества. Преди време Руно е изнесла 11 тона за Русия първо качество, по 1.5 евро за килограм. Сега фирмата има поръчка от 6.5 тона отново за износ, но заради времето не можем да я изпълни в срок. Така загубите се трупат, но още е рано да кажем точно колко ще са те, заключи Антонова.

Още новини