Начало Новини Актуално Дадоха старт и за железопътната магистрала от Пловдив до Бургас

Дадоха старт и за железопътната магистрала от Пловдив до Бургас

Актуално

Навръх Деня на светите братя Кирил и Методий (11 май 2011 г.) гарата на старозагорското село Калояновец се превърна в истинско стълпотворение от всичкото местно и от околните села население, представители на различни фирми, организации, партии и медии, гости от страната и чужбина. Причината беше церемонията по поставяне началото на изпълнение на рехабилитацията на железопътните участъци по направлението Пловдив - Бургас.

Събитието уважиха премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков и зам.-министри, посланикът на Република Италия в България Н.Пр. Стефано Бенацо, областният управител Йордан Николов, народният представител и областен координатор на ГЕРБ Живко Тодоров, кметът на Стара Загора проф. Светлин Танчев, председателят на Общинския съвет Тенчо Руканов и др., пише вестник Старозагорски новини.

Водосвет за здраве и благополучие на начинанието отслужи Старозагорският митрополит Галактион.
"Днес правим първа копка не само на най-мащабния железопътен проект на България за последните 20 години. Правим първа копка за изграждането на модерна европейска железница в България - каза в словото си министър Цветков. - През тази и следващите години ще бъдат направени изключително големи инвестиции в железопътната инфраструктура. Още през 2012 г. първите участъци по железопътната магистрала ще бъдат готови. Те ще позволяват развиване на скорост от 160 км/ч. През 2014 г. ще се завърши целият участък Пловдив - Бургас. Това ще позволи да се скъси времето за пътуване най-малко с час и 10 минути за тази отсечка. Ние сме свидетели на възраждането на българските железници и затова този ден е толкова важен."

"Когато говорим за магистрали и инфраструктура, от днес започваме на практика изграждането и на железопътна магистрала - каза министър-председателят Бойко Борисов. - Тя ще даде нов тласък. Когато има движение, с него идват и парите, и инвестициите, и развитие на бизнеса, и работа за хората. От днес нататък 600 нови работни места ще има по това трасе. Проектът е по европейска програма, с европейски пари и осигурено наше кофинансиране. Догодина този пътен участък ще бъде готов. Заедно с това се работи по график и по магистрала "Тракия". Тя ще стане догодина до юни, за да могат почиващите по нея да отиват на море. Едно по едно нещата ще се случат, и то през тези години до 2014-а. Тези преди нас 20 години дрямаха. Ние за 2-3 години превърнахме намеренията във факт. Желая на калояновци да намерят работа и да построите една качествена железница.
Днес откриваме обект, в който се вливат 400 милиона лева в инфраструктура, откриват се работни места. Всичко това, като се задвижи през тази и следващата година, са пари, които влизат в държавата. Това ще даде възможност да се вдигнат и пенсиите, и заплатите."
Представителят на италианската фирма-изпълнител ДЗЗД "ДжиСиЕф-СК-13-Трейс Рейлинфра Консорциум" г-н Роси заяви, че отчитат голямата отговорност и ще завършат този обект в предвиденото време и по предвидения начин.
Н.Пр. Стефано Бенацо сподели, че е "единственият посланик в България, който има разрешително да се качва в кабините на българските парни локомотиви и да ги управлявам".
"Ние си даваме ясна сметка за важността на този обект и разбираме колко много работи българското правителство, за да усвоява европейските фондове. Сътрудничеството ни с българските власти е чудесно" - заяви италианският посланик.
Бутилката с шампанско удари в железопътния панеловоз Симеон Дянков.

Министър Цветков обясни, че първо ще се започне с подмяната на релсите. Модернизирането на жп линиите ще даде възможност за два пъти по-висока скорост от настоящата, която е 80 км/ч. 160 км ще бъде реалната скорост по това трасе.

"Започваме своеобразна железопътна магистрала. Тук ще се движат влакове с европейски скорости.
Това е най-големият проект по ОП "Транспорт" и най-голям от всички проекти на стойност близо 400 милиона лева. Това са живи пари, които влизат в българската икономика", каза още министърът.

Фолклорната група на новото читалище изпълни богата концертна програма. Жените си изприказваха и проблемите, и радостите с вицепремиера Симеон Дянков и изпяха специална песен на премиера Борисов.

Още новини