Начало Новини Актуално Дадоха 4.5 години затвор за 124 кг дрога

Дадоха 4.5 години затвор за 124 кг дрога

Актуално

Четири години и шест месеца лишаване от свобода и две условни присъди наложи вчера Окръжен съд - Стара Загора, на трима софиянци, заловени на 19 август 2010 г. в землището на с.Тракия, община Опан, при транспортирането на 124 кг дрога за над 3.7 млн. лева.

Срещу 37-годишния Атанас Шагулев е повдигнато обвинение по чл. 354 "а", ал.2, във връзка с ал.1 от НК, както и по чл.20, ал.2 и чл.26, за държане на прекурсори в дома си - етилов етер, солна киселина, анхидрид и др., които се използват за производство на синтетична дрога, на стойност 1 млн. 827 хил. лв. Той е обвинен и в привличане и организиране на още двама помагачи, които са шофирали пилотната кола по време на пренасянето на дрогата. При акцията на МВР по задържането на престъпната група Атанас Шагулев се е укрил и по-късно е намерен и задържан с прокурорска заповед. Общата стойност на прекурсорите, държани в дома на обвиняемия, и пренасяната дрога е в особено големи размери -  5 млн. 220 хил. лева, пише вестник Старозагорски новини.
Братът на Атанас Шагулев - Васил Шагулев на 35 години - и 33-годишният Велизар Дангъров са обвинени по чл.354"а", ал.2, във връзка с чл.20, ал.4, за оказване на помощ при транспорт на наркотици, на стойност 3 млн. 728 хил. лева.

Адвокатите на обвиняемите заявиха, че и тримата се признават за виновни и искат делото да бъде разгледано при съкратената процедура, при която не се изискват повече данни и доказателства за извършваното престъпление.
Прокурорът Ваня Меранзова поиска за Атанас Шагулев 9 години лишаване от свобода с първоначален строг режим, предвид всички факти и доказателства за престъпна му дейност, както и глоба в размер на 100 хил. лв.
При акцията на МВР по задържането на престъпната група Атанас Шагулев се е укрил, но по-късно е намерен и задържан с прокурорска заповед. Общата стойност на прекурсорите, държани в дома на обвиняемия, и пренасяната дрога е в размер на 5 220 000 лева.
Братът на Атанас Шагулев - Васил Шагулев, на 35 години, и 33-годишният Велизар Дангъров са обвинени по чл.354"а", ал.2, във връзка с чл.20, ал.4, за оказване на помощ при транспорт на наркотици, на стойност 3 млн. 728 хил. лева.
Адвокатите на обвиняемите заявиха, че и тримата се признават за виновни и искат делото да бъде разгледано при съкратената процедура, при която не се изискват повече данни и доказателства за извършваното престъплението.
Прокурорът Ваня Меранзова поиска за Атанас Шагулев 9 години лишаване от свобода с първоначален строг режим, предвид всички факти и доказателства за престъпната му дейност, както и глоба в размер на 100 хил. лв.
За Васил Шагулев и Велизар Дангъров, заради чистото им съдебно минало и факта, че и двамата са признали вината си, прокурорът пледира за 3 години лишаване от свобода, с 5 години изпитателен срок.
След изслушване на адвокатските пледоарии съдът постанови за Атанас Шагулев 7 години лишаване от свобода, с първоначален строг режим. Обаче предвид съкратеното производство и във връзка с чл.373, ал.2, веднага намали присъдата му на 4 години и 6 месеца и глоба от 30 хил. лева.
Другите двама подсъдими първо получиха по 3 години лишаване от свобода, но заради съкратената процедура с признатата вина те бяха осъдени на 2 години лишаване от свобода с 5 години изпитателен срок. Вчера съдът отмени и мярката им "задържане под стража" с подписка.
Решението на Старозагорския съд може да бъде обжалвано в 15-дневен срок пред Апелативен съд - Пловдив.

Още новини