Начало Новини Актуално Да впрегнеш динозавър от желязо в Мини Марица изток

Да впрегнеш динозавър от желязо в Мини Марица изток

Актуално
Мини Марица изток багер

Нено Ненов е човекът, който здраво държи юздите на динозавъра Rs4000 - най-големия багер в България. Укротил е звяра, който се извисява над земята на повече от 50 м, което е една 20-етажна сграда. Дължината на огромната машина е 150 м, диаметърът на роторното колело - 16 м.

Кабината, от която мъжът управлява движението в забоя, е на около 20 м над земята.
Гласуваха ми доверие. Качих се на багера от първия ден, в който е тук, казва той. Модерна машина, с много екстри. Нено Ненов е багерист в Мини Марица-изток ЕАД от 1988 г. Преди да подчини Rs4000, в продължение на 18 години управлява по-малка машина - багер Rs1200. РАЗЛИКАТА Е ОГРОМНА - КОЛКОТО МЕЖДУ ТРАБАНТЧЕ И МЕРЦЕДЕС, казва той. Rs4000 е голямо съоръжение, теоретичната му производителност е 6900 кубични метра на час, а теглото - над 5000 тона. Роторното колело е с диаметър около 16 метра, а дължината на роторната стрела - към 42 метра. Според миньора обаче, този динозавър се управлява по-лес- но от старите машини. Има много екстри, ПЪЛЕН Е С ЕЛЕКТРОНИКА. ВСИЧКО Е В КОМПЮТЪРА, целият процес се управлява с него, обяснява той. Багерът има и климатик и на машиниста му е комфортно в студ и в жега. Трудът му не е физически, но отговорността е много голяма. Работата е трудоемка, защото е отговорна. И смяната е дълга -12 часа, споделя Нено Ненов. То и кола да управляваш 12 часа, ще се умориш, какво остава за тази огромна машина. 12 часа съм под напрежение. А когато стане авария, трябва да помагам на колегите. Случва се да попадне някакъв чужд материал от забоя в лентите и да предизвика голяма авария-траверси, релси... Трябва постоянно да се наблюдава забоят и процесът на работа, пише вестник Национална бизнес поща.

Мъжка професия е моята, но съм един обикновен миньор, казва роденият преди 47 г. радневец. Манипулирам само с роторното колело, багерът ми е затворен, придвижвам го към забоя. 5 души сме в екипа. Аз съм багерист първа кабина, има машинист втора кабина, електричар, който отговаря за ел. съоръженията и ел. авариите, механик багер за леки аварии и работник багер. Всички са натоварени, през цялото време обикалят машината.
РАБОТАТА С RS4000 Е СУРОВА и през зимата, и през лятото. За мен зимата сякаш е по-тежко, защото всичко замръзва, по-трудно е да си в лепкавата кал и замръзналата почва. Всичко трябва допълнително да се почиства, обяснява багеристът. Жегата също мори, но сме миньори и сме свикнали. Справяме се. Дневната смяна минава по-леко, но нощната през лятото сега е по-приятна.

За толкова години работа в комплекса Марица-изток миньорът е свикнал с всички неудобства. Ранното ставане не му е проблем. Организмът му по часовник се събужда в 5.30 ч. сутринта, за да се качи в автобуса след час. Следва назначение, придвижване до багера, сменяне с колегите от предната смяна. Багерът не спира да работи. Преустановява да дълбае само за планов ремонт. Натоварен е максимално. Частичните му ремонти се извършват в движение.
Не бих сменил работата си, категоричен е Нено Ненов. КАМЪКЪТ СИ ТЕЖИ НА МЯСТОТО. Има и по-леки професии, но ще издържа до пенсия. Тази професия е призвание. Да качиш някой на багера от канцеларията - не става. Както и нас да ни вкарат там. Не всеки може да е началник, но и не всеки може да е багерист. Аз съм обучавал много млади хора, познавам кой става и кой не. Трябва да ти идва отвътре. Искат се и знания, дисциплина, отговорност, много качества, вкл. и да се разбираш с екипа си. Както не всеки може да стане певец, така не всеки може да е добър багерист, разсъждава командирът на Rs4000.
След работа той се превръща в обикновен съпруг и баща. Обича да се занимава с градината. Хоби са му гълъбите. Не съм сред големите гълъбари, но имам, споделя той. Пусна ги и ги наблюдавам как се реят из небето. Преди години гледах и зайци - бях най-добър в България, отглеждах белгийски великан, огромна порода. Спрях, но може някой ден да се върна пак към зайцевъдство.
Нено Ненов има две дъщери, студентки в СУ. Голямата, Ивелина, т. г. завърши руска филология, а малката, Габриела, наесен ще е второкурсничка по специалността Информационни системи. Съпругата му е химик-лаборант. Багеристът смята, че всеки сам трябва да си избира пътя и да работи нещо, което му харесва.

Още новини