Начало Новини Актуално Да стане ли село Крън град, ще решава казанлъшкият Общински съвет

Да стане ли село Крън град, ще решава казанлъшкият Общински съвет

Актуално

Да стане ли село Крън град, ще решава на предстоящата си сесия казанлъшкият Общински съвет, съобщи говорителят Петя Кефалова. На заседанието си на 13 декември старейшините ще обсъдят и гласуват предложението на кметицата на Крън Теменужка Люцканова от 4 октомври.

Според Закона за административното териториално деление, нужно е селището да има изградена социална и техническа инфраструктура и население не по-малко от 3500 души.
Крън е най-голямото село в Старозагорска област и е второ по големина в България. В момента в него живеят 3595 жители, сочи в мотивите си Люцканова. Според нея, селото има и индустриален капацитет, културен и учебно-възпитателен потенциал, както и перспективи за жителите.
Кметицата е убедена, че новият статут ще стимулира местното население за облагородяването и поддържането на територията, на която се намира. Смята и че ще се увеличат инвестициите.
Две седмици след като вземат решение по предложението, съветниците трябва да го изпратят в Областната управа, където със свое становище областният управител ще мотивира своето положително или отрицателно решение. Срокът за това е две седмици. Последен има думата Министерският съвет. Неговото решение се публикува в Държавен вестник и влиза в сила.
Ако Крън стане град, ще бъде третият в общината, заедно с Казанлък и Шипка.

Информация: вестник Новината

Още новини