Начало Новини Актуално Да последваш примера на великия учен е най-голямото вдъхновение за учениците от ПГКНМА Проф. Минко Балкански

Да последваш примера на великия учен е най-голямото вдъхновение за учениците от ПГКНМА Проф. Минко Балкански

Актуално

На Велики четвъртък от Страстната седмица, най-младото старозагорско училище - Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи, посрещна с голямо вълнение своя патрон, проф. Минко Балкански. Известният учен, извървял дълъг и успешен път от Оряховица до Париж, е един от най-големите приятели на компютърната гимназия. Проф. Балкански с огромно желание помага да се осъществи идеята Стара Загора да има свое специализирано училище, в което деца със заложби и интерес към новите технологии да станат добри професионалисти в компютърните науки.

Дългоочакваният гост за четвърти път се срещна с възпитаниците на гимназията, но за първи път в новия ѝ дом - обновената, чиста, просторна, модерна и уютна сграда на училището. Учениците и учителите го посрещнаха в духа на старите български традиции - с хляб и сол, със здравец. Децата приветстваха госта с аплодисменти и свежи пролетни цветя, набрани специално от тях. Проф. Балкански премина през шпалира от усмихнати млади хора, които му поднасяха лалета и люляк от българските градини - сърдечен жест, който го трогна дълбоко. Учениците му поднесоха символичен дар - специален поздравителен адрес със стихотворението на Ивайло Балабанов Принос към европейската история, подариха му и кошничка с пъстри великденски яйца - както повелява традицията на този ден. Ансамбълът за народни песни и танци Зорница при Народно читалище Св. Климент Охридски 1858 поздрави госта с изпълнение на лазарски песни, танци и наричания.

Проф. Балкански с огромно удоволствие и вълнение разгледа новите, модерно обзаведени класни стаи и компютърни кабинети. Срещна се и с първите четири паралелки в училището, а младите хора с любопитство и респект към личността на професора задаваха своите въпроси - за пътя му в голямата наука, за връзката му с България, за смисъла на благотворителността… Най-ценното притежание на един човек е знанието, затова не пестете време и сили за вашето образование - то ще ви се отплати стократно! - с тези думи се обърна проф. Балкански към възпитаниците на ПГКНМА, която с чест носи неговото име. Гостът нямаше как да скрие удоволствието и радостта си от видяното, а и от срещата си с интелигентните и сърдечни младежи, които с интерес питаха и слушаха за живота на един необикновен българин, издигал десетилетия наред авторитета на България в научната област.

На 26 април от 18 часа в РБ Захарий Княжески предстои премиерата на документалния филм за пътя на проф. Минко Балкански в света на физиката. Възпитаниците на ПГКНМА, носеща неговото име, пак ще бъдат там, защото примерът на техния патрон винаги е вдъхновяващ и заразителен.

Още новини