Начало Новини Актуално Да подкрепим днес нашата Гергана в Гласът на България

Да подкрепим днес нашата Гергана в Гласът на България

Актуално
Гергана Русева

Не са малко певиците, които изпяха народната песен „Караджа дума Русанки”, но тя е емблематична за великата Недялка Керанова. „Не мога да правя сравнение между Гергана и Недялка Керанова. Но останах приятно изненадан от Герганчето. Не очаквах да изпее народна песен, и то каква „Русанка”!

Трябва да се отбележи, че това е една от най-трудните песни в българския фолклор и много наши известни певици като Ивана, например, могат само да завиждат за това изпълнение. Тази песен изисква висок глас и много тракийска орнаментика – нещо, което или го имаш и можеш да го правиш, или не. Гергана изпя песента много добре и заслужава силни аплодисменти, защото се е престрашила в този формат да излезе да пее на живо, а не на запис, точно тази песен. Музикант съм и знам какво говоря”, е написал на страницата на „Гласът на България” спец с никнейм pako_benda.
„С Гергана Русева ще работя трета година. Сега ще е в единадесети клас”, каза за „Новината” преподавателката по поп и джаз пеене от НУМСИ „Христина Морфова” Надя Тончева. Известната вокалистка от нашумялата преди години старозагорска група „Траяна глас концерт”, която е и композитор, насърчава своята ученичка да се яви на кастинга за първия по рода си у нас летен праймтаймов формат „Гласът на България”. Стройното русокосо момиче проби в „Кастинг на тъмно” и влезе в отбора на Мариана Попова. „Гарантирам, че това стана без всякакви връзки и познанства”, заяви Надя Тончева.

17-годишната красавица е от Гълъбово и е дъщеря на професионални музиканти. Неин баща е Румен Русев, възпитаник на Музикалното училище в Котел, сега ръководител на любимия на почитателите на тракийския фолклор оркестър „Румен Русев бенд”. Майка на гласовития талант е народната певица от ансамбъл „Загоре” Веселина Русева.
Чаровницата пее от 3-годишна. За първи път на национален конкурс, от който печели награда, се явява, когато е на 5 години. По-късно талантът й е оценен и на много други конкурси за народна музика. Става лауреат и на XVIII национален конкурс на Радио Стара Загора - „Славейче”. На честването на 75-годишния юбилей на радиото Гергана е сред поканените да пее.
Момичето завършва основното си образование в СОУ „Васил Левски” и започва да учи поп и джаз пеене в НУМСИ „Христина Морфова” в Стара Загора.
„Гергана е много старателна ученичка, особено в музиката. Оценявам високо изпълнението й на народната песен, защото е трудна. Но Гери пее много добре и соул, и аренби. Любимите й изпълнителки са Уитни Хюстън, Кристина Агилера и Алиша Кийс. Всички много й се радваме и гласуваме за нея”, разказа още Надя Тончева.
Гери вече е участвала в телевизионно музикално шоу, нейни видеоклипове се въртят и по Фолклор ТВ, но най-добрата възможност да се представи й дава музикалният формат "Гласът на България". Откакто победи Рая Андреева в първия двубой, когато двете премериха сили с песента "Not That Kind" на Анастейша, Гергана Русева продължава да впечатлява и треньори, и публика с изпълненията си. А Мариана Попова избира нея!
„Най-близката мечта на Гери е да продължи с поп и джаз пеене в консерваторията. Такива деца като нея ще прославят България и има смисъл отсега да „им напълним раничките” със самочувствие”, е мнението на Надя Тончева.

Информация: вестник Новината

На снимката: В двубоите на ринга водещата Вики от Мастило все вдигаше ръката на Гери

Още новини