Начало Новини Актуално Да бъде ли закрит Централен артилерийски технически изпитателен полигон Змейово? (видео)

Да бъде ли закрит Централен артилерийски технически изпитателен полигон Змейово? (видео)

Актуално

местен референдум съдба полигон Змейово 26 майМестният референдум в община Стара Загора с въпроса Да бъде ли закрит Централен артилерийски технически изпитателен полигон Змейово? е насрочен за 26 май 2013 г., съгласно Решение № 647, прието на 28.03.2013 г. от Общинския съвет.

Вносители на предложението за народното допитване са 11 общински съветници от БСП, ВМРО - БНД и Съюз Стара Загора. Решението е взето с пълно мнозинство от 44 общински съветници, припомниха от пресцентъра на Община Стара Загора.

Вероятно в понеделник, 20 май 2013 г., Върховният административен съд ще излезе с решение дали решението за провеждане на местния референдум е законно.  От това решение зависи и провеждането на вота следващата неделя.

Според чл. 41, ал. 2, от Закона за прякото участие на гражданите н държавната власт и местното самоуправление предложението, което е предмет на референдума, е прието, ако в него са участвали не по-малко от участвалите в последните избори за Общински съвет в съответната община и ако с да са гласували повече от половината от участвалите в референдума избиратели.

На последните избори за общински съветници през 2011 г. в община Стара Загора са гласували 68 518 души (според броя на положените подписи в избирателните списъци). Броят на имащите право на глас избиратели тогава е бил 142 322. Процентът на избирателната активност е 47,3%.

На 25 април 2013 г. изтече срокът за подаване на заявление за гласуване с подвижна избирателна урна. Определeни са и 18 избирателни секции на територията на Стара Загора за гласоподаватели с увреждания на опорно-двигателния апарат или с увреждания на зрението. Информационната кампания за референдум започна още на 26 април, а 11 май беше крайният срок за подаване на заявление за вписване по настоящ адрес в избирателните списъци за участие.

Със заповед на кмета Живко Тодоров е отпечатан информационен лист, който съдържа въпроса, кратка информация за мотивите на референдума, времето, мястото и реда за произвеждането му. Определени са и местата за поставяне на агитационни материали и помещенията за провеждане на информационно-разяснителната кампания. Това са пет пенсионерски клуба, залата на Синдикалния дом и зала Славейков в общината. В селата на територията на Община Стара Загора се ползват залите на читалищата.

Допитването ще струва на общината над 200 хиляди лева, като средствата ще бъдат осигурени от резерва на общинския бюджет за местни дейности.

Местният референдум се произвежда по актуализирани списъци за изборите за общински съветници и кметове. На 17 април 2013 година бяха обявени предварителни списъци за произвеждането му. Справки по избирателните списъци могат да се извършват в административните бюра, кметствата, кметските наместничества, клубовете на пенсионера.

В деня на референдума ще бъде осигурен специален транспорт за лицата с увреждания до посочените избирателни секции след подадена заявка на тел. 042 614614, 0882 315121, 0889 986555, от 09.00 до 18.00 часа.

Цялата информация, относно организацията и произвеждането на референдума, е публикувана на електронната страница на Община Стара Загора.

Очаква Върховният административен съд да се произнесе по протеста на Районната прокуратура в Стара Загора срещу решението на Общинския съвет за провеждане на местен референдум за закриването на военния полигон.

Протестно шестрие в Стара Загора, проведено на 21 май 2013 г., дни преди обявената дата за провеждане на референдум с въпрос: Да бъде ли закрит Централен артилерийски технически изпитателен полигон край Змейово?

Още новини