Начало Новини Актуално Д-р Ваньо Шарков: Здравната каса не е нито национална, нито осигурителна

Д-р Ваньо Шарков: Здравната каса не е нито национална, нито осигурителна

Актуално

"Казах го и от трибуната на парламента, че Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) отдавна е престанала да бъде и национална, и осигурителна", заяви зам.-председателят на парламентарната здравна комисия д-р Ваньо Шарков от "Синята коалиция", който в предишното Народно събрание защитаваше интересите на старозагорци.

Докторът направи това изявление по повод поисканото от коалицията изслушване на финансовия министър Симеон Дянков и по-точно отговаряне на въпроса дали събраните от здравноосигурителни вноски средства са използвани за други цели през последните 10 години, пише вестник Старозагорски новини.
Пред наш репортер д-р Шарков обясни, че НЗОК вече е станала от национална държавна, защото парите от здравните вноски на българите са в държавния, а не в нейния бюджет и на практика тя "била одържавена".
"НЗОК не е и осигурителна, защото как редовно плащащият здравните си вноски българин ще се лекува, когато болниците нямат пари", допълни синият депутат и уточни, че от коалицията вече са подготвили проект за промяна на закона за здравната каса, в който изрично да бъде подчертано, че събраните от здравноосигурителни вноски средства могат да бъдат ползвани изключително и само за здравеопазване.
"Ние така и не получихме ясен отговор от министър Дянков, дали тези над милиард лева, които се намират в държавния бюджет, са използвани само за тази цел", бе категоричен д-р Шарков.

Още новини