Начало Новини Актуално Д-р Ваньо Шарков: Горко на държава, която се крепи на здравни вноски

Д-р Ваньо Шарков: Горко на държава, която се крепи на здравни вноски

Актуално

Горко на тази държава, чиято финансова стабилност се крепи върху здравните вноски на гражданите й, заяви народният представител от Синята коалиция и бивш депутат от 27-и Старозагорски избирателен район доц. д-р Ваньо Шарков.

Парламентаристът направи това изявление по повод нежеланието на правителството да покрие разходите на болничните заведения с онази чест от фискалния резерв на страната, която е формирана от здравните вноски. Той осъди и нежеланието на Надзорния съвет на Здравната каса да отвори оперативния й резерв в размер на 127 млн. лева за постигане на същата цел, пише вестник Старозагорски новини.
"Ясно е, че вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков пази тези пари като очите си, само и само за да отчете някаква финансова стабилност", коментира д-р Шарков.
Той изрази мнение, че средствата, предназначени за излизане на българското здравеопазване от кризата, в която то сега се намира, ще бъдат взети от онези милиард и 300 хил. лв., които при актуализацията на бюджета за 2010 година бяха предназначени за непредвидени разходи.
Както е известно, премиерът Бойко Борисов обеща, че в най-скоро време пари за здраве ще има. Той възложи на финансовия министър Симеон Дянков да организира работна група, която да уточни за колко точно средства става въпрос и откъде биха могли да бъдат осигурени те. Стана ясно, че резервът на Касата няма да се деблокира. От Българския лекарски съюз поискаха болниците да получат в пълен размер договорените им бюджети. В момента здравните заведения работят с около 40% по-малко средства. Наполовина са намалени и средствата за спешна помощ. От БЛС заявиха, че 90% от болниците отказват планови операции и приемат само спешните случаи заради ограничения бюджет. Освен това близо 30 на сто от болниците са на критичния минимум и пестят вече и от храна и консумативи.
Според лекарите, за да се стабилизира здравната система, до края на годината са необходими 205 милиона лева. Разчетите на финансовото министерство обаче засега са само за 80 милиона лева.

Още новини