Начало Новини Актуално Д-р Ваньо Шарков: Държавата забрави за проблемите на наркозависимите

Д-р Ваньо Шарков: Държавата забрави за проблемите на наркозависимите

Актуално

За някои партии предизборната кампания започна с оповестяване на СРС-та, за други - с тяхното използване. В противовес на такова поведение Синята коалиция иска връщане на гражданите в управлението на държавата чрез подкрепа на техните инициативи.

Това заяви вчера на пресконференция в Стара Загора народният представител от коалицията и зам.-председател на Парламентарната комисия по здравеопазване д-р Ваньо Шарков по повод срещата със старозагорските неправителствени организации Сдружение за психосоциална рехабилитация и ресоциализация "Избор" и сдружението "Майки срещу дрогата". На срещата с двете НПО-та се е запознал с неотдавнашния доклад на Областната администрация по въпроса за разпространението на наркотичните вещества и противодействието срещу тях и е намерил в него твърде много баластра и малко конкретика. Според д-р Шарков държавната администрация в момента била твърде заета с "борбата" си срещу контрабандата на цигари и затова била забравила проблемите на наркозависимите. Родители на наркозависими младежи под 18-годишна възраст били принудени да завеждат дела срещу собствените си деца, за да могат да им осигурят лечение. Според него на лечение в психиатричната болница в Раднево приемали само мъже над тази възраст, а женско отделение изобще нямало. Това, по думите на синия депутат, представлявало всичко друго, само не и борба срещу наркозависимостта, пише вестник Старозагорски новини.
Д-р Шарков обяви, че е съгласен с направените предложения от двете неправителствени организации, да бъде създаден Превантивно-информационен център по проблемите на наркоманите, който да действа на територията на общината. Той пък щял да съдейства за промяната в тази насока на Закона за контрол върху наркотичните вещества, за да стане той по-ефективен. Депутатът подчерта, че поддържа предложението на Сдружение "Избор" в Стара Загора да бъде създаден специален фонд за финансиране на социализацията на наркозависимите, в чието управление да влязат и представители на неправителствените организации.

Още новини