Начало Новини Актуално Д-р Ваньо Шарков: Бюджетът на Здравната каса се нуждае от актуализация

Д-р Ваньо Шарков: Бюджетът на Здравната каса се нуждае от актуализация

Актуално

"Ситуацията в българското здравеопазване наистина е тежка, но има начин тя да бъде овладяна", сподели " бившият старозагорски депутат от СДС д-р Ваньо Шарков. Според медицинския специалист това можело да стане чрез актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), като в него се налеят пари от оперативния й резерв.

"В момента този резерв съдържа 125 млн. лв. и той може да бъде деблокиран с решение на Надзорния съвет на Касата", каза още д-р Шарков.
Друг вариант на овладяване на положението синият народен представител вижда в отпускане на средства от "големия" резерв на НЗОК, който е част от фискалния резерв на страната ни. Д-р Шарков цитира сведение на министъра на финансите Симеон Дянков, че там имало 920 млн. лв., събрани от осигурителните вноски на българските граждани, пише вестник Старозагорски новини.
"Но за да се случи всичко това, е нужно да има политическа воля и балансирано и умно управленческо решение", бе категоричен народният представител.
Той съобщи, че в началото на есенната сесия на парламента "Синята коалиция" ще внесе предложение за отпускане на средства за НЗОК от "големия" резерв. "Това може да стане единствено с решение на Народното събрание, но ние се надяваме, че такова ще има и то ще бъде в полза на гражданите", оптимистично заяви д-р Шарков.
По повод последните изявления на депутата от "Коалиция за България" Антон Кутев, дадени в края на седмицата на пресконференция на БСП, докторът не можа да сдържи негодуванието си:
"Писнало ми е от хора, които си нямат никаква представа от здравеопазване", изстреля синият народен представител и допълни, че апокалиптичните картини, които Антон Кутев вещае, като тази, че 300 000 българи са без здравна помощ, не почиват на никаква реална основа.
Неговото мнение е, че в БСП приказват много, но не предлагат никакви алтернативи, освен оставка на правителството и премиера, а това според него били чиста проба политически машинации на изхвърлена от властта партия.

Още новини