Начало Новини Актуално Д-р Славка Йорданова: Няма източване на средствата в РЗОК - Стара Загора

Д-р Славка Йорданова: Няма източване на средствата в РЗОК - Стара Загора

Актуално
"Твърдя, че източване в РЗОК няма, макар че тази дума никак не подхожда като характеристика за работа в нашата сфера - отговори на "Старозагорски новини" директорът на РЗОК - Стара Загора, д-р Славка Йорданова и се аргументира с езика на цифрите. - За първите шест месеца на тази година ръстът ни в пари е 19 272 338 лв., а за 2008-а сумата е 16 532 198 лева.
Завишението на средствата през новата година e в резултат от промените в цените на услуги и лекарства."
Според шефа на регионалната структура, която спечели конкурс за третия си мандат, нито договорните партньори са повече, нито има свръххоспитализация в региона. През първото шестмесечие на тази година преминалите пациенти през болниците в областта за първото шестмесечие на 2009 г. са 35 086 души срещу 33 722 за същия период на миналата година. Лекуваните в най-голямата МБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" за шестмесечието на 2009 г. са 11 230 срещу 11 463-ма за същия период на миналата година. Съответните цифри за Университетската многопрофилна болница са: 4518 пациенти за 2009 срещу 4792 за шестмесечието на 2008 година, пише вестник Старозагорски новини.
В същото време жителите на Стара Загора все по-често се обръщат към РЗОК и търсят правата си като пациенти. За периода от 1 февруари до 31 юли т.г. на горещия телефон 61 09 77 в сектора "Административно обслужване" и в приемната в РЗОК са регистрирани 1560 обаждания. От тях 1325 са на граждани, а останалите питания са от договорни партньори, информират от пресцентъра на НЗОК.
Най-често старозагорци се интересуват от действащите програми за скъпоструващо лечение, заплащано от Касата, какъв процент от цената на определено лекарство поема Касата, на какъв брой медицински направления за консултация със специалист имат право за месец, на какви прегледи имат право хроничноболните, какви дейности се включват в задължителния годишен профилактичен преглед при личния лекар, как и кога могат да сменят личния си лекар. Не са малко и въпросите, свързани с членството ни в Евросъюза - лечението на български граждани в страни от ЕС, правилата за издаване на Европейска здравноосигурителна карта, условията за издаване на удостоверения по определен образец - т.нар. Е-форми.
На горещия телефон за връзка с гражданите в РЗОК се подават и сигнали за нарушаване на здравноосигурителните им права. През първите шест месеца на 2009 година са постъпили в Регионалната каса 52 писмени жалби от граждани.
Сред най-типичните са неетично отношение на лекар към пациент, неправомерно взета потребителска такса, отказ от домашна визита на семейния лекар, непрофесионална реакция, нарушаване правото на личен избор за джипи. Задължително жалбоподавателят получава отговор в едномесечен срок. Гражданите, които идват в приемната на Касата в рамките на работния ден от 8.30 до 17 часа, получават веднага отговор на поставените въпроси, гарантират от пресслужбата на РЗОК.

Още новини