Начало Новини Актуално Д-р Румяна Грозева: Регионът на Стара Загора може да използва опита и технологии на НАСА

Д-р Румяна Грозева: Регионът на Стара Загора може да използва опита и технологии на НАСА

Актуално

Потенциалът на Старозагорска област в космическите технологии беше представен пред високопоставени лица в американската космическа агенция НАСА. Новината съобщи пред Радио Стара Загора от Вашингтон д-р Румяна Грозева, изпълнителен директор на Агенцията за регионално икономическо развитие в Стара Загора. Това се случи в рамките на нейната официална визита в НАСА. Стара Загора е един от космическите градове на България, подчерта Грозева и изрази надежда за бъдещо партньорство и съвместни проекти.

Искаме да представим Стара Загора като партньор, който има потенциал да се включи в съвместни проекти. В НАСА разполагат с технологии, проучвания и база данни в областта на екологията, почвите и климата. Край Стара Загора има огромна територия - терените, които остават след добива на лигнитни въглища - и тези земи трябва да бъдат рекултивирани и върнати към вид, в който могат да бъдат използвани и за социални, земеделски или други икономически цели - спореди д-р Румяна Грозева. Важно е този процес да бъде извършен по устойчив и рационален начин и затова са нужни партньорства и проучване на световния опит, допълни тя.

По време на разговора в НАСА освен темата, свързана с комплекса Марица-изток и рекултивацията на земи във въгледобивния район, са коментирани също и дейността на лабораторията на Института за космически изследвания и технологии на БАН, базирана в града, традициите в производството на космически храни у нас. Участието на България в тези дейности се знае и уважава и от специалисти в САЩ. Румяна Грозева е представила и напредъка по проекта за изграждане на монумент с копие на спътника Интеркосмос България - 1300, като символ на космическата слава на Стара Загора.

Презентирането на региона в НАСА е заслуга на Деян Благоев, съдружник в технологичната компания Булбера, както и на Мила Енчева, мениджър в старозагорския офис на фирмата. В исторически план Стара Загора е свързана с развитието на българската космическа наука. Тук е създадена една от първите астрономически обсерватории в страната.

Интеркосмос България - 1300 е първият български изкуствен спътник, изстрелян в орбита през 1981 г. Някога базовата обсерватория към Централната лаборатория за космически изследвания на БАН в Стара Загора е имала ключова роля за реализирането на програмата Интеркосмос България - 1300. Космическите постижения на България я определят като една от водещите сили в света през 20 век.

Още новини