Начало Новини Актуално Д-р Румен Умников - бивш управител на профилакториума в Павел баня: Зад некачественото гориво и уволнението ми стои фирм

Д-р Румен Умников - бивш управител на профилакториума в Павел баня: Зад некачественото гориво и уволнението ми стои фирма Конкордия

Актуално

Мръсното бельо на шефовете на един от най-известните в миналото профилакториуми, този в Павел баня, излезе наяве на 12 ноември 2009 г., когато при съвместна акция на полиция и прокуратура бяха арестувани управителите на оздравителния комплекс и на стола към него Николай Колев и Нели Гезенчова.

На тях бяха преписани злоупотреби с хранителни стоки с неясен произход и изтекъл срок на годност, настанени в комплекса посетители без да заплащат хотелски и медицински услуги и други нарушения, достойни за Наказателния кодекс. В телефонен разговор зам.-районният прокурор на Казанлък Кръстин Кацаров заяви, че проверките продължават. Оказва се обаче, че това е само върхът на айсберга, наречен облагодетелстване за сметка на държавната хазна, т.е. на всички нас, пише вестник Старозагорски новини.
Подробности около крупен бизнес, подкрепян от бившите властимеющи, неизвестен досега в общественото пространство, разкрива бившият управител на оздравителния комплекс д-р Румен Умников. Историята започва през 2005 г., когато по предложение на Емилия Масларова социалното министерство е включило трима свои представители в Управителния съвет на 100% държавното търговско дружество "Профилактика, рехабилитация и отдих" (ПРО). Това става на 30 октомври. На 12 декември същата година е решено всички профилакториуми в страната да се зареждат с гориво за отопление (едно от най-скъпо струващите пера в издръжката им) от ЕДИН-ЕДИНСТВЕН ДОСТАВЧИК, а три дни по-късно е подписан договор с "Конкордия".
Името на старозагорската фирма "Конкордия" вече е добре познато на старозагорци и на Главна прокуратура, тъй като тя е основният съсобственик (99.20%) в "Стара Загора 2007" ООД - дружеството, реконструирало Комплексния център за социални услуги в Стара Загора. А точно заради тази реконструкция Емилия Масларова се прости с депутатския си имунитет и с шефското място в социалната комисия в Народното събрание. Отделно фирма "Конкордия" е обект на друга прокурорска проверка, свързана със заменките на военни имоти в центъра на Стара Загора.
Схемата, според д-р Умников, е замислена година по-рано, когато представители на фирмата са го разпитвали в детайли за горивото за отопление - доставчик, количества, цени...
Още при първите доставки от "Конкордия" обаче двама от управителите реагират както на цената, така и на качеството. Това са бившият вече ръководител на хотелски комплекс "Здравец" в Тетевен и шефът в Павел баня. Според д-р Умников, поради специфичната си отоплителна инсталация този профилакториум от години се зарежда със суров петрол от дистрибуторите на находището в Шабла. Когато от "Конкордия" докарали първата цистерна, той установил, че горивото е различно, и поискал сертификата за качество. Въпреки че документът трябва да върви заедно с доставката, д-р Умников го получил чак след четири месеца. При това сертификатът бил не от доставчика, а от дистрибутора на нефтеното находище фирма "Интерком ойл" ООД. Тъй като преди това тази фирма директно е зареждала профилакториума в Павел баня, управителят попитал какво точно му е докарано и защо има разлика? Отговорът бил, че дистрибуторът не е променял качеството и не може да гарантира какво е доставила фирмата прекупвач. Д-р Умников е категоричен, че суровият петрол е бил разреждан с вода, а вероятно е имал и други примеси, което нарушавало горивния процес и увреждало дюзите.
Освен съмнителното качество, от "Конкордия" печелили и средно по 120 лева за тон от доставките. От предоставените в редакцията документи става ясно, че старозагорската фирма е вземала по 829.20 лв. за тон с превоза, а от "Интерком ойл" - 709 лв. Сметката е проста, но за да стане напълно ясна, ще добавим, че ползваните само в Павел баня количества са стотици тонове годишно. От 19 януари 2006 до края на годината "Конкордия" е доставила" 478 353 литра гориво, а до 15 март 2007-ма - още 82 022 литра.
Отчитайки сериозните загуби за санаториума, д-р Умников сигнализира висшестоящите органи, но вместо доставките да бъдат прекратени, на 29 май 2006 г. той е уволнен дисциплинарно. Мотивите са за системно допускани нарушения, непроявяван системен контрол на трудовата и финансовата дисциплина, неспазване на законовите разпореждания на работодателя и т.н. И всичко това на фона на 9-годишно управление, през които правените ревизии и проверки не са установили никакви нарушения. След спечелено съдебно дело, на 3 март 2007 г. Умников е възстановен на длъжност и настоява за незабавна финансова ревизия. След три дни обаче прокуристът на "Профилактика, рахабилитация и отдих" ЕАД Нина Патронска отново прекратява трудовите му правоотношения, този път с мотива, че не владее... западен език!!! Все едно, че Умников трябва да бъде назначен за дипломат, а не за управител на лечебно заведение в Павел баня. При това към никой от колегите му няма предявени подобни изисквания. Без значение остава и фактът, че "черната овца" има дипломи за специалностите неврология, физиотерапия, курортология и рехабилитация, здравен и финансов миниджмънт.
Д-р Умников допълни, че зареждането на профилакториума в Павел баня с некачественото гориво от фирма "Конкордия" е създало много проблеми, в това число и спиране на отоплението за няколко дни в началото на 2007-ма. И още, че от първото му уволнение до сега санаториумът е сменил 6-има управители. За последния стана дума в началото на публикацията ни. От тук нататък думата имат прокуратурата и съдът, които вероятно ще трябва да разровят и доставките на гориво не само в Павел баня, но и в останалите санаториуми в страната. Румен Умников пък чака насрочването на делото си за повторното уволнение във Върховния касационен съд.

Още новини