Начало Новини Актуално Д-р Николай Колев: Творците на здрaвната карта дискриминираха болницата ни

Д-р Николай Колев: Творците на здрaвната карта дискриминираха болницата ни

Актуално
Николай Колев

Хората, които сътвориха проекта за Областна здравна карта, дискриминираха МБАЛ Д-р Стоян Киркович, коментира вчера д-р Николай Колев, директор на най-голямата болница в Старозагорска област. Той мотивира твърдението с два факта:

Първият - че нито той, нито зам.-директорът на МБАЛ "Киркович" са получавали покана за срещата в РЦЗ - Стара Загора, с ръководителите на останалите лечебни заведения в областта във връзка с проекта за картата.
Вторият факт е, че МБАЛ "Киркович" е получила въпросния проект, след като той вече е бил приет от Областната здравна комисия, назначена със заповед на вече бившата министърка Анна-Мария Борисова. И то със съдействието на МЗ.

Най-голямото безпокойство на д-р Колев е свързано с предлаганите в здравната карта драстични съкращения на леглата на травматологичните звена, голяма част които обслужват спешните случаи.

Според проекта, в Ортопедията трябва да останат само 10 легла, в Хирургията - 14, а в Неврохирургията - 5. Това е с пъти по-малко от сегашната бройка и никакво моделиране не е възможно. Ако този проект влезе в сила, това означава, че ще трябва да съкращаваме специалисти и да връщаме спешни случаи, категоричен е д-р Колев.
Недоволство от проекта от Областната здравна карта през последните няколко дни изразиха директорите на няколко лечебни заведения от областта. Единствено доволни от него са в Университетска болница.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини