Начало Новини Актуално Д-р Неделчо Тотев, управител на МБАЛ - Чирпан: В МЗ сменят стандартите като дамски превръзки

Д-р Неделчо Тотев, управител на МБАЛ - Чирпан: В МЗ сменят стандартите като дамски превръзки

Актуално

С тези всекидневни промени на концепциите и стратегиите си за болничната помощ 90 на сто от болниците в България ще спрат да работят. Те и сега са фалирали, но просто ще затворят врати. Министър Борисова сменя идеите си за медицинските стандарти по-често от дамски превръзки, коментира управителят на общинската болница в Чирпан д-р Неделчо Тотев.

Той е учуден от предложенията на РЦЗ - Стара Загора, за Областната здравна карта, в която е записано, че чирпанската болница трябва да си "реорганизира структурите и по този начин 12 структури ще покрият първо ниво на компетентност", пише вестник Старозагорски новини.
Д-р Тотев пропуснал срещата миналата седмица в Областната управа, когато директорът на РЦЗ д-р Златина Нанева запознала комисията с проекта за Областна здравна карта, но си предал редовно исканите поредни справки до РЦЗ. За 20-30 дни сменили 20 пъти медицинските стандарти. Веднъж отделенията били звена, друг път - структури. Според неговите документи в болницата сега има пет отделения (структури) с първо ниво на компетентност - Хирургия, АГ, Вътрешно, Детско и Неврология. Трите звена - Клинична лаборатория, Рентген и Физиотерапия, са отделно.
"Няма нищо лошо, че повечето МБАЛ ще се превърнат в болници за долекуване, но как това да стане в Чирпан, като обслужваме 42 села с предимно стари хора, които често ги удрят инсултите. Като ни вземат инсултите от болницата, кого ще долекуваме?", чуди се д-р Тотев.
По най-последната концепция от горе болница за лечение може с 5 легла в хирургията, едно в АГ и родилно. Ясно било, че броят на леглата в болниците за активно лечение трябва да бъдат намалени двойно. Това било целта, която здравното министерство си е поставило до 2012 година. В концепцията за по-добро здравеопазване в България 2010-2015 е записано, че в момента броят на леглата е 6.55 на 1000 души, а трябвало да станат 3.5 на 1000, докато сега в Европа леглата са 3.1 легла. Това обаче според лекарите в Чирпан не е съобразено с действителността у нас.
"България е застаряваща нация, с отрицателен естествен прираст, хората са наистина болни. Нека има болници за долекуване, но първо пациентите се нуждаят от активно лечение, защото българинът е на възраст и болен, и тази тенденция ще се задълбочава. Тази Областна здравна карта като определи веднъж съдбата на Чирпанската болница, после и да дойде задграничен инвеститор, който иска да направи примерно болница като "Токуда", няма да може", безпокои се д-р Тотев и заяви, че колегите му ще подкрепят националния протест на БЛС на 15 октомври.

Още новини