Начало Новини Актуално Д-р Неделчо Тотев: С този бюджет болницата в Чирпан ще се самозакрие

Д-р Неделчо Тотев: С този бюджет болницата в Чирпан ще се самозакрие

Актуално

С този бюджет, който още не се знае колко ще бъде, и с тези орязани клинични пътеки - 19, ще ни принудят сами да се самозакрием. Как да плащам през февруари декемврийски заплати на персонала, като прeведеното е наполовина?, каза изпълнителният директор на болницата в Чирпан д-р Неделчо Тотев.

Затова днес той и колегите му очакват гости от Областната администрация - зам.-областния управител Галина Стоянова, и ВрИД директор на РЦЗ Светла Карастоянова. Според неофициална информация, вероятно от София ще пристигне и зам.-министър от Здравното министерство.  
Чирпанската общинска болница лекува населението на две общини - Чирпан и Братя Даскалови, и селата към центровете. Общо населението, за което се грижат, е около 36 000 души. В болницата работят 28 лекари-специалисти, както и още толкова медицински персонал.
Шефът им д-р Тотев се безпокои, че са орязани най-вече кардиологичните и акушеро-гинекологичните пътеки по патологичната бременност, пише вестник Старозагорски новини.
Според него бабите от Долно Ново село няма да се лекуват в клиника "Токуда", в инвазивната хирургия, те се нуждаели от леки "ремонти", свързани с високото им кръвно налягане, но тази година това не могат да им предложат в болницата. Клиничната пътека по сърдечносъдова патология не е подписана заради липса на хистологична патологична лаборатория.
"Такова нещо никога не сме имали и кому е нужно, след като такава лаборатория има на 20 минути път в областния град?", аргументира се д-р Тотев.
Колкото до ражданията, те пак щели да се случват в Чирпан, но няколкото досегашни клинични пътеки, свързани с патологична бременност, не са подписани. През годината ражданията в Чирпан са малко над 200, докато през 2008-а са били 350.
"Има ли логика бременните от региона с усложнения да лежат в Стара Загора, а да раждат в Чирпан? Естествено ще предпочетат ражданията да са в клиниките, където са се лекували. Така постепенно догодина ще закрият и тази пътека. Истина е, че ни принуждават да се самозакрием. Без пари здравеопазване няма", категоричен е д-р Тотев, без да е оптимист за днешните разговори.

Още новини