Начало Новини Актуално Д-р Иван Аяров е предложен за званието Почетен гражданин на Стара Загора за 2020 г.

Д-р Иван Аяров е предложен за званието Почетен гражданин на Стара Загора за 2020 г.

Актуално

Иван АяровДо края на установения срок - 1 юли, бeше получена една номинация за удостояване със званието Почетен гражданин на Стара Загора за 2020 година.

От името на Съюза на народните читалища, в края на юни, е постъпило предложението за д-р Иван Аяров. Той е председател на НЧ Св. Климент Охридски - 1858.

Иван Аяров е роден на 27 декември 1939 година в село Рупките, община Чирпан. Той произхожда от семейство на среднозаможни и предприемчиви земеделци. Началното и средното си образование получава в родното си село, средното в Техникум по ветеринарна медицина в Стара Загора, а висшето във ВВМИ - София. От 1992 година той е избран за секретар на едно от най-старите читалища, малкоо след това става и председател на културната институция.

Аяров е автор на няколко книги. Носител на Голямата награда Св. Климент архиепископ Одрински и почетния знак Св. Климент Охридски за изключителни заслуги към читалищното дело в града, награден е като Заслужил родоизследовател и краевед от НС Генесология - БАН, удостоен е със званието Бъдител на Стара Загора - 2018 година от Съюза на учените в града, а през тази година получава приза Заслужил читалищен деятел- връчено му от Съюза на народните читалища, за изключителният му принос в развитието на читалищното дело в България.

В мотивите на вносителите упоменат и 80-годишният юбилей на Аяров. Предложението е подкрепено още от Инициативен комитет, с председател Катя Павлова и близо 25 души членове, съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора.

Отличието Почетен гражданин на Стара Загора се присъжда с решение на Общинския съвет, по процедурата, предвидена в Наредбата за наградите и отличията. Връчва се по време на общоградското честване на Празника на града - 5 октомври. Предложението, заедно с приложеното писмо за подкрепа, са достъпни в сайта на Община Стара Загора, раздел Обявления на Общински съвет - https://www.starazagora.bg/bg/obyavleniya-na-obshtinski-savet/predlozheniya-za-udostoyavane-s-otlichieto-pocheten-grazhdanin-na-obshtina-stara-zagora-za-2020-godina

 

Още новини