Начало Новини Актуално Д-р Йордан Войнов, ген. директор на НВМС: Спряхме производството по стандарта Стара планина на 4-те фирми

Д-р Йордан Войнов, ген. директор на НВМС: Спряхме производството по стандарта Стара планина на 4-те фирми

Актуално

Кръгла маса на тема "Ветеринарномедицинското образование и професия - проблеми и перспективи", домакин на която беше Тракийският университет в Стара Загора, бе проведена в края на миналата седмица. На нея присъства и генералният директор на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) д-р Йордан Войнов.

С него на болната в последните дни тема за наличието на соя и соев протеин в произведените по стандарта Стара планина колбаси и по-точно в кренвиршите на старозагорската месопреработвателна фирма КЕН АД, се срещна и разговаря репортер на вестник Старозагорски новини.

- Г-н Войнов, задействана ли е вече процедура за отнемане лиценза за производство на месни артикули по стандарта "Стара планина" на фирма "КЕН" АД?
- За момента само е спряно производството на продуктите по стандарта, докато не бъдат налице резултатите от проверката на референтната лаборатория в Германия. Имаме уверението на германските колеги, че в рамките на една седмица те ще бъдат готови.

- Всъщност по този стандарт допустим ли е някакъв процент или дори част от процента соя или соев протеин в произвежданите колбаси?
- Категорично не, дори стотна от процента не е допустима. От фирмите-нарушителки се тиражираше мнението, че следи от соя би могло да влязат в тях с използваните подправки, но това също не е оправдание. Нека обаче изчакаме крайните резултати, за да видим колко соя има във взетите проби.

- Защо след като беше взета проба от търговската мрежа, не бе направена бърза проверка и във фирмата-производител?
- С внедряването на стандарта "Стара планина" с моя заповед всички официални лекари-контрольори присъстват в производствения процес. Освен това за подобряване на контрола направихме проверки и в търговската мрежа. Така че проверката е дублирана. Разпоредил съм още комплексна проверка в предприятията, за да видим какво и как се е случило, включително и за наши пропуски, при установяването на които всеки наш контрольор ще си понесе отговорността.

- А възможна ли е грешка от тяхна страна?
- Хипотетично е възможно всичко. Но за нас, пък и за самите преработватели, е много важно да стигнем до първопричината, която е довела до наличието на соя в тези продукти. Те вече изказват съмнение в некоректни доставчици на подправки и суровини, дори от такива внесени от Евросъюза. Затова нашата цел е да стигнем до първоизточника на това, да го наречем в случая, замърсяване.

- Конкретно от "КЕН" АД заявиха, че и австрийската фирма, която ги снабдява с подправки, е заверила липсата на соя или соев протеин в тяхната стока. Това било потвърдено и от референтна лаборатория във Виена. От "КЕН" изразиха и желание част от взетите от вас проби да бъдат изследвани в Австрия.
- Именно поради тази причина ние няма да изпратим пробите за изследване в Австрия. Фирмите-членки на Асоциацията на месопреработвателите са взели проби от същите партиди, в които е установено наличие на соя, и по техен път ще ги изпратят в лицензирани лаборатории. Но това си е тяхна работа и за тяхна сметка.

- Вече близо година ръководството на Регионалната ветеринарномедицинска служба в Стара Загора има ново ръководство. Бихте ли направили оценка на неговата работа?
- Директорът на РВМС д-р Генади Ганчев идва от практиката, добре се справя с работата и засега аз нямам причини да бъда недоволен от него, особено сега, в тази не особено приятна ситуация. Той реагира своевременно с писмо до фирма "КЕН" АД с пожелание за спиране на производството на колбаси "Стара планина", което, както научих, е било веднага изпълнено. Надявам се и че няма да бъдат установени пропуски в работата на подчинените му контрольори.

От КЕН АД се съмняват във фалшификат

Възможно е пробите, в които беше намерена соя, да не са на продукти, произведени от фирма КЕН АД. Това съобщиха от старозагорската фирма, най-големият производител на кренвирши в България .В потвърждение на съмненията се изтъква фактът, че според предоставения акт за вземане на проби (Nо 6919 от 07.10.2010 г.) са взети "5 броя опаковки кренвирши Стара планина на КЕН АД, С ГРАМАЖ 360 ГР.

От "КЕН" твърдят, че единствената разфасовка на кренвирш "Стара планина", която фирмата предлага на пазара, е с точен грамаж от 320 гр. Тоест, откакто те работят по стандарт "Стара планина", до сега никога не са пускали в търговската мрежа разфасовки с по-голям или по-малък грамаж от 320 гр.
От "КЕН" твърдят, че единствената разфасовка на кренвирш "Стара планина", която фирмата предлагана на пазара, е с точен грамаж от 320 гр. Тоест, откакто те работят по стандарт "Стара планина", до сега никога не са пускали в търговската мрежа разфасовки с по-голям или по-малък грамаж от 320 гр.
"В акта не е отбелязано, че са взети и съхранени контролни проби. Не можем да бъдем сигурни какви контролни проби са изследвани в такъв случай и какви ще бъдат изпратени за изследване в Германия", твърдят още от "КЕН". Още на брифинга от 15 октомври т.г. представители на старозагорската фирма заявиха, че имат намерение за тяхна сметка да бъде извършена независима експертиза на част от контролната проба в сертифицирана лаборатория в Австрия. От НВМС обаче им отказали да предоставят количество от контролните проби за такава експертиза. "От записаните 5 бр. проби в акта, за 4 от тях няма данни къде са. Уведомиха ни, че в момента има само 1 отворена опаковка, и то 200 гр. от нея", информират още от "КЕН".
За разлика от останалите три фирми (в чиито продукти по стандарта "Стара планина" също беше открита соя), които се усъмниха в подправките, които ползват, от "КЕН" са категорични, че вярват на своя доставчик от Австрия. Веднага след като скандалът гръмна, старозагорската фирма е направила нарочни запитвания до доставчика и до централната лаборатория за изследване на храните във Виена. От там им отговорили, че в техните добавки не присъства соя. Това е още един факт, който засилва съмнението, че взетите проби от кренвирши със соя не са произведени от фирма "КЕН". Това съмнение има чисто криминален привкус и е от компетенцията на МВР и прокуратурата.

Още новини