Начало Новини Актуално Д-р Георги Бакоев, председател на САОПЛ: Поредната гавра с пациенти и лекари сътвориха чиновниците от МЗ

Д-р Георги Бакоев, председател на САОПЛ: Поредната гавра с пациенти и лекари сътвориха чиновниците от МЗ

Актуално

"Сътворената нова наредба, според която се орязват 50 на сто на парите за спешна помощ и създаване на спешни центрове, в които ще дежурим ние, джипитата, е новото недоносче на чиновниците от Здравното министерство. Дори е гавра със здравноосигурените и с нас лекарите, защото има пари в Касата, но икономисаното се пренасочва в други сфери."

Това коментира председателят на регионалната структура на общопрактикуващите лекари д-р Георги Бакоев.
Очевадно властимащите искат да редуцират прегледите на неосигурените граждани и прехвърлят "топката" от държавата на джипитата, като дават 10 милиона за разкриването на бъдещите спешни кабинети, смятат семейните лекари от Стара Загора.

"Това, което се предлага, ние в Стара Загора го практикуваме от 10 години по отношение на нощните дежурства. Само че според безумната наредба това важи за градове над 50 000 души. Как ще стане в Раднево или Гълъбово, да речем? В тези градове дори няма нощни дежурства в момента от джипита. Как ще стане и с какви пари? Питам аз, ако една жена, джипи, е дежурна, как ще се справи, ако я потърсят за спешна помощ 10 пияни роми? Много въпроси поставя тази наредба и аз се питам кой кабинетен ум измисли това?", възмущава се д-р Бакоев.
Лекарите са категорични, че е важно да проследиш пътя на един болен, който се нуждае от спешна помощ. Световната здравна организация и Световната медицинска организация са формулирали ясно и категорично основно правило, важащо за целия цивилизован свят - човекът сам определя своето състояние на спешност. Всеки човек, който се почувства, че не е добре, е длъжен така да бъде обхванат от системата, за да може да му се помогне. Не може по административен ред да кажеш: тези ще отиват тука, тези в болниците.
Това обявиха публично всички експредседатели на БЛС на пресконференция в столицата.
"Пълен батак. Властимащите безцеремонно пренасочиха милиард и 400 млн. лева от здравните осигуровки. Сега пък режат от 15 млн. на 7.5 млн. за спешна помощ. Глобяват нас, джипитата, лишават здравноосигурените от направления, а пък имаме спестени към 20-30 млн. от доболничната помощ. Как става това и кой го мъдри? Ако ще е така, има ли смисъл от Национален рамков договор за следващата година? Възмутени сме всички общопрактикуващи лекари", обобщи д-р Бакоев.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини