Начало Новини Актуално Д-р Геoрги Бакоев е новият председател на БЛС в Стара Загора

Д-р Геoрги Бакоев е новият председател на БЛС в Стара Загора

Актуално

На отчетно-изборно събрание в петък за председател на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз (БЛС) в Стара Загора бе избран д-р Георги Бакоев. Той е председател и на Регионалната организация на общопрактикуващите лекари в областния център, с близо 30-годишен стаж като медик. При кворум, д-р Бакоев спечели 75 гласа от общо 112 легитимно избрани делегати, в присъствието на председателя на БЛС д-р Цветан Райчинов и негови заместници.

Като първа своя задача, д-р Бакоев заяви намерението си да бъде създадена Секция на лекарите-специализанти, които след подходяща мотивация да пожелаят да останат на работа в България. Традиционно, смяната стана, след като досегашният председател д-р Светослав Стоименов ръководи организацията два мандата. За вестника ни той каза, че за тези четири години колегията е добила собствена физиономия с добри позиции. Започнал е управлението на местната структура с 28 хиляди лева в касата на организацията, а я предава със 145 хиляди.
По повод сигнал в редакцията за проблеми, свързани със списъци на делегати от старозагорската Университетска болница, д-р Стоименов коментира така: Напрежението дойде от желанието на някои колеги да торпилират избора на ново ръководство. Това дава отговор на въпроса къде е заровено кучето, както се казва в такива случаи. Председателят обединява, а не разединява организацията и това е една от основните му функции. Това правих и аз през цялото време. Още в началото на седмицата водих няколко разговора със зам. изпълнителния директор на УМБАЛ д-р Йовчев. И на двамата е ясно, че при 107 души, плащащи членски внос към Съюза, според Устава и закона представителите трябва да са 11 (съотношението е 1:10). Списъкът на Университетската болница беше с 27 имена. И тъй като не пожелаха да го редуцират, аз казах на колегата, че на събранието ще присъстват първите 11 в него. Така и стана. Останалите бяха обидени, но не по моя вина. На същия квотен принцип бяха и делегатите от МБАЛ Проф.д-р Стоян Киркович - 23-ма, заяви д-р Стоименов.
На отчетно-изборното събрание за заместник-председатели на Регионалната лекарска колегия в Стара Загора са избрани лекарите Генка Пейчева и Живко Желязков. Председател на Комисията по професионална етика е д-р Боряна Парашкевова, а на Контролно-ревизионната комисия - д-р Петко Илиев. Чрез медията ни д-р Стоименов пожела на новия председател д-р Бакоев успех и по-малко проблеми в бъдещата работа. А предстоящите задачи, свързани с новия рамков договор с НЗОК, той определи като първо изпитание.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини