Начало Новини Актуално Д-р Евгений Желев: Нямаше политически консенсус за Здравната каса

Д-р Евгений Желев: Нямаше политически консенсус за Здравната каса

Актуално

От управляващите от ГЕРБ очаквах всичко друго, но не и такава агресия към системата. Моята теза винаги е била, че можеш да правиш промяна само когато си осигурил стабилност и достатъчност на здравната услуга. А те се опитаха директно да фалират малките общински болници и оттам нататък всичко зацикли. Това ли е реформа?.

Това коментира в Стара Загора депутатът от КБ и бивш министър на здравеопазването д-р Евгений Желев.
Според него, касата вече не е независим орган, а де факто е одържавена.
"Аз питам, ако бяха две-три частни каси, нима и техните пари щяха да са в общия кюп - как щеше да стане? Така ли ще продължаваме като система, или ще мислим друг начин да се връщаме преди 20 години с финансиране на здравеопазването през бюджета", пита още д-р Желев.
На върпрос пък защо не е пристъпил към демонополизацията на касата, докато бе министър той заяви: "Да разбиеш една система, която към момента работи, при наближаваща криза и без да знаеш какво ще се случи в следващите 1-2 години, според мен не бе най-добрият вариант. Второ, начинът, по който се подготвяше демонополизацията, на мен лично не ми харесваше, защото тези 2% увеличение на здравноосигурителната вноска някои искаха да бъдат вкарани като оборот на бъдещите здравни каси. Аз държах тези пари да влизат директно в бюджета на НЗОК, за да можем да повишим цената на пътеки, а оттам да имаме възможност да се договаряме с лекарския съюз. Това не срещна одобрение от една част от партньорите - аз не им дадох да направят това, и финансовият министър реши, че е по-добре тези 2% увеличение да стоят в резерва на касата за ползване в бъдещо време", разясни ексминистърът.
"Винаги съм казвал: промяна - да, въпросът е кога и с какви средства! Още веднъж да повторя: системата работеше, а признаците на кризата бяха налице и смятах да запазим статуквото в стабилност, отколкото да правим стъпка в незнайна посока. Тогава имаше и спор за моделите на касите - здравносигурителни или застрахователни да влязат на пазара. Имаше защитници на тезите, че между здравното застраховане и здравното осигуряване няма никаква разлика, което не е така. Според мен натежа правилното решение да не правим нещо, за което няма политически консенсус, нито имаше достатъчно ресурс. И, както виждате, мандатът след моя не само че не сработи за демонополизация на касата, а тя направо стана държавна практически, за да може държавата пряко да се меси във финансирането и да използва всеки ресурс евентуално от други сектори и там, където има недостиг на средства", посочи депутатът.
Той разкритикува изцяло модела на т. нар. реформа на управляващите като грешен.
"Аз винаги съм казвал, че има болници, които трябва да се закрият със закон, но да го правиш така поголовно, преди да си осигурил спешността, е грешка. И второ - може ли една болница да бъде търговско дружество? Особено университетските болници, които имат задача и да обучават студенти? Това трябва да са друг тип заведения, а според мен трябва да имаме 6, а не 22.
Според д-р Желев, обединение между болниците в Стара Загора няма да има, защото и тук подходът на министерството е бил груб и административен.
"Докато не отговорят правилно на това що е то университетска болница, мисля, че не трябва да се напряга ситуацията. По мое мнение, дори го предложих на премиера, имаше умерен вариант - да направят общо ръководство на двете заведения, които да останат относително самостоятелни и да не се изтърват 10 млн. лв. С тях можеше да имаме и ин витро център, и да се направи реконструкция на целия корпус, да се купи апаратура и т.н.", каза още д-р Желев.

Информация: вестник Новината

Още новини