Начало Новини Актуално Д-р Цветан Райчинов, председател на БЛС: Ще правят здравните карти без нас

Д-р Цветан Райчинов, председател на БЛС: Ще правят здравните карти без нас

Актуално
Д-р Цветан Райчинов

Няма големи и малки болници – има добри и такива, които не могат да оказват помощ в необходимия обем. Проблемът не е в сградата и в оборудването, най-важното е да има подготвени специалисти. А ние в момента губим това – кадрите, с лека ръка ги подаряваме някъде по света, казва д-р Цветан Райчинов, председател на Българския лекарски съюз.

- Д-р Райчинов, как ще коментирате, че в здравната карта на област Стара Загора част от високотехнологичните дейности са силно орязани? Смята се, че това е наказателна акция заради твърдата позиция срещу обединението на двете болници...

- Това означава, че някой не мисли. Стара Загора по никакъв начин не трябва да се наказва. Затова, че някой не е подписал договор, който е в ущърб на болницатата и пациентите, трябва да бъде награден. Тези колеги проявиха мъжество да защитават интереса на заведението. Това са истинските мениджъри и управители. И второ, те мислят за хората, които са под тяхно ръководство - да имат гарантирана работа и да получават някакво прилично възнаграждение. Освен това те устояват интересите на пациентите. Защото не е без значение град с история, традиции и бъдеще като Стара Загора и цял район да останат без качествени лечебни заведения.
Аз съм много добре запознат и знам, че болница „Киркович“ в Стара Загора е на изключително високо ниво - най-напред като лекари, едни от добрите в България - обучени, квалифицирани. Горе-долу е добре и откъм оборудване. Няма никаква логика една добра болница с доказани възможности да бъде ликвидирана и да им се пречи да работи. Не може да има лично отношение към болниците. Обединението между Университетската болница и МБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" трябва да стане със съвместните усилия на двата колектива, а не по административен път и насилствено.

- БЛС не трябва ли да бъде партньор при обсъждането и приемането на областните и националната здравна карта?

- Съгласно новия закон, имахме своите възражения. Например в комисиите на областните здравни карти са включени двама представители на РЦЗ и само един представител на лекарския съюз. Как може финансиращата институция да има повече тежест при определяне на здравната карта от лекарите. Значи в нея се предвиждат едни пари, а дали ще има лекари, дали ще са достатъчни и как ще работят - това не е от значение. Така че БЛС по тази причина оттегли своите експерти от участие както при обсъждането на областните здравни карти, така и на националната. Ние изпратихме писмо днес (петък, б. а.) до всички институции, включително до премиера, здравното министерство, НЗОК, че БЛС се оттегли от участие до решаване на проблемите. В този смисъл оттук нататък каквото и да се случва в здравеопазването, то ще бъде без знанието, съгласието и одобрението на българските лекари.

- Това означава ли, че здравеопазването ще се развива без лекарите?

- Да, така е. Ако някой може да го направи, особено министър Дянков, да заповяда. Неслучайно казах, да дойде да ни покаже нагледно как с тези пари се лекуват болни хора. Ако го направи, ще му повярваме и ще тръгнем по неговия почин и пример. Но не и да ни налага такива условия.

- Много силни закани. Няма ли да дадете на заден под нечий натиск?

- Не, категорично. Това означава да няма здравеопазване в страната. Означава да не отстъпи не БЛС, а да не отстъпват гражданите. Не вярвам на българина да му е по-малко мил животът и здравето, та да ги жертва за капризите на някои.

- Чувствате ли обществена подкрепа?

- Знаете ли кое най-много ми прави впечатление – не чух възражение от никого - нито от пациенти, нито от институции. Единственото, което чух, е, че няма пари. Това не устройва никого. В момент, когато е такава криза, когато хората боледуват повече, да се ликвидира здравеопазването, за мен лично е да се ликвидира държавата.

- Съкращаването на болниците ще реши ли проблемите?

- Няма големи и малки болници – има добри и такива, които не могат да оказват помощ в необходимия обем. Проблемът не е в сградата и в оборудването, най-важното е да има подготвени специалисти. А ние в момента губим това – кадрите, за които са вложени огромни средства да бъдат изградени като специалисти. Ние с лека ръка ги изпращаме, подаряваме ги някъде по света.

- Какви са шансовете кризата в здравеопазването да се реши?

- Към момента никакви. Въпросните 65 млн. лв., за които стана дума в последните 1-2 седмици, не решават нито един проблем. И никой не е виновен, освен Министерството на финансите, за това, че 450 млн. лв. миналата година са взети точно от здравеопазването. Така че някой не е преценил риска и не е наясно какво се случва в една държава, и трябва да си ходи.

- В Казанлък лекар - лидер на КНСБ в болницата, обяви от понеделник гладна стачка...

- Това е вторият лекар в страната. Явно търпението на хората е изчерпано, но отделни прояви и инициативи трудно могат да донесат успех. На нас ни трябват лекари в добро здраве. Това искаме ние – да запазим живота и здравето на хората.

- Оптимист ли сте, че скоро биха се решили проблемите?

- Изходът не е толкова труден. В крайна сметка, проблемът поне до края на годината може да бъде решен с тези 200 млн. лв. Ако една държава, колкото и да е в криза, не е в състояние да гарантира живота и здравето на собствения си народ срещу тази сума, това не е държава. А ако някой е причинил това, то трябва да плати тази цена. И нека не се обвиняват българските лекари за кризата в здравеопазването.

Интервю на вестник Новината

Още новини