Начало Новини Актуално Д-р Цветан Райчинов пред старозагорските медии: ДАНС трябва да направи операция Касата

Д-р Цветан Райчинов пред старозагорските медии: ДАНС трябва да направи операция Касата

Актуално

- Д-р Райчинов, след като скъсахте споразумението с правителството, не е ли имало други срещи?
- Засега няма диалог, а не е имало и за какво да контактуваме и да обсъждаме. Нищо от тогава до сега не се е случило, с изключение на това, което няколко пъти повтори министър Дянков, че въпреки всичко споразумението било спазено.

Това е абсолютна лъжа. Такова нещо няма, не се случва и по нищо не си личи да има намерение да се случва. И сега ще се възползвам от това, което каза министър-председателят - "да залепим скъсаното споразумение и да се върнем", но никой не предлага лепило.

- Остават само протестите?
- Единодушното решение на БЛС е на 19 ноември да се проведе митинг-протест. От решението на Столична община ще е ясно дали пред храм-паметника "Ал.Невски", или парламента. Не очакваме кой знае колко хора да има по простата причина, че професията ни е специфична. Статистиката показва, че медицинските работници няма как да бъдат свободни повече от 5 до 10%. Всички останали са на работа едновременно. Така че, ако се съберем от 2500 до 5000 души, това ще е почти всичко, което е свободно в този момент. Законите не ни позволяват да организираме стачки. Такава стачка засега е заявена от КНСБ и ние ще призовем нашите членове да се включат. За нас най-важно е да стане ясно, че в България има медицина - наука за диагностика и лечение на болестите, но няма здравеопазване, няма система, няма организация на тази дейност, няма и политика в тази област. Затова ние, лекарите, искаме населението в България да разбере, че имаме и желанието, и стремежа да изпълняваме работата си така както трябва, както са ни учили, без корупция и т.н. Ако нещо не е наред в тази система, то не се дължи на българските лекари, медицински сестри, акушерки. Дължи се на липсата на система и умишленото избягване на въвеждане на ред в системата. За нас това вече е умишлено. И държавата, и пациентите, и лекарите няма как да не знаем, че има корупция. Но си затварят очите и органите, и системата, защото трябва да се финансира прозрачно, за да няма корупция. Това е пътят.

- Здравният министър обаче твърди, че ставал разноглед и не можел да разбере какво точно искате с тези протести?
- Това, ако не го разбира и не знае какво иска БЛС, не говори добре за здравето на здравния министър. Явно има някакви мисловни проблеми. Исканията ни са пределно ясни, той самият е участвал в преговорите и дори подписът му стои отдолу под споразумението.

- Но министър Константинов твърди, че НЗОК и МЗ се разплащат с болниците...
- Най-после, след дълги искания месеци наред, излезе справката на Касата. От цифрите се вижда например, че Стара Загора е сериозно ощетена за сметка на други болници в други градове. Двете големи държавни болници са получили към 80 процента от необходимото финансиране. В същото време друга болница, частна, която е стартирала тази година, получава като сума една четвърт от областната болница. Конкретно за деветте месеца на 2010 г. МБАЛ "Проф. д-р Ст. Киркович" е получила 8.146 млн. лева, което е 81% от сумата за същия период през 2009-а. За УМБАЛ сумата е 3.096 млн. лв., което е 80% от полученото за 2009-а. За новата МБАЛ "Св. Иван Рилски" са 1.917 млн. лв., без да е имала дейност за миналата година. Очевидно, като се вземе от двете болници по 20 процента, ще получите сумата на другата. Не знам как е определен нейният коефициент на тежест. Голямата областна болница има 40 отделения, а частната - 6, а средствата й са една четвърт от парите на държавната болница.

- Бихте ли конкретизирали този факт?
- Като вземате от две болници, давате на трета, за да получи тя обем дейности. А че едната е с 6 отделения, а другата - с 40, е без значение. В национален мащаб има и по-драстични цифри. Има болници със 167% завишение спрямо миналата година при делегираните бюджети и при твърдения на Касата как всичко е справедливо. Това е документ, с който ДАНС трябва явно да се запознае. Може би трябва да има операция "Касата". Това са неща, които говорят само едно - че такива суми се раздават не защото това са най-добрите болници. Не виждам и логиката, ако всичко е справедливо, защо на всички не е еднакво. Всеки може да отвори сайта на Касата и да види. Същото е и в доболничната помощ. Глобяват масово лекари, наказват се добрите работещи лекари, които си гледат пациентите, пращат ги на консултации, но ги санкционират за превишени стандарти. А сумите на неусвоени стандарти са огромни в страната. Все още няма данни за Стара Загора... За страната са близо 200 000 лева неусвоени, а в същото време лекарите се глобяват. Стимулират се тези колеги, които не работят, те са добрите. Касата прибира тези пари от доболничната помощ и покрива касата за лекарства. Например тези 65 млн. лева, които Дянков обеща до края на годината, те няма да са от бюджета, а ще се извадят от спестените на НЗОК. Това е пак една негова лъжа и затова тези цифри се криеха. Никога досега не е било да не са качени на сайта на НЗОК решения на надзорни съвети и други важни решения. Това, което се дава в национален мащаб в болничната помощ, е общо 84% спрямо предходната година средно за страната. Така от доболничната помощ ефектът е много простичък - неразходваните средства и стимулирането на това неразходване качва процента на хоспитализация. Затова, колкото и да се говори как лекарите източват касите и как крадат това, което могат да направят в тази насока, е незначително. Да, има отделни дребни случаи джипи да е надписало с 2 лева, специалист с 8 лв. или болница с 300 лева, но колкото е излъгала Касата, не можем да излъжем всичките 30 000 лекари в България.

- При тези различни стандарти на плащанията - няма как лекарите да не сте разединени?
- Така е, но облагодетелстваните лекари и болници трябва да знаят, че властта се сменя и после може те да са ощетени. Второ - не се знае това докога ще продължи. Те също като нас би трябвало да знаят, че правилата, схемите, системите са еднакви за всички навсякъде, независимо кой къде е и в кое лечебно заведение. Само това гарантира сигурност и постоянна грижа на пациентите. Някакво временно задоволяване на някаква нужда не е решение на проблема.

- Какво трябва да се случи, за да започнете диалог с правителството?
- Много просто. Наистина трябва да се изпълняват нещата, които искахме - да има прозрачност, яснота и контрол. Това са парите на всички нас, това не са парите на Дянков. Но аз няма да му позволя да ги раздава ей така, както на него му харесва. Искаме тези пари да са ясни, прозрачни, открити и достъпни за всеки един гражданин на България. Здравноосигуреният да знае какво става с неговите пари. Затова искахме трипартийният принцип на управление на Касата - обществени институции, синдикати и държавата. Да има ежемесечно такава информация, да се види какво, къде и защо отиват тия пари. Кои лекари какво ползват, какво не ползват. Тази регулация да се прави между Лекарския съюз и Касата, а не да я определя еднолично министърът на финансите...

- Протестите по места продължават ли? И какво ще стане след общонационалния протест на 19 ноември в София?
- Утре (9 ноември) има протест в Стара Загора, после - в Пловдив и Пазарджик...
В зависимост от това какво ще предприеме управлението като цяло, ще продължат и нашите действия след 19 ноември. Има един записан текст в проекта за закон за бюджета на Касата, който е 1 към 1, в малко по-разширен вид, като при правителството на тройната коалиция - Касата самостоятелно и еднолично да определя всички параметри. Което означава да продължава още по-натъмно, още по-неясно и още по-скрито от всички и от всеки финансирането. За мен това са далавери и сериозно стимулиране на корупцията в тази сфера.

- Смятате ли,че с протестите си ще уплашите правителството? То като че ли вече обръгна...
- С тези протести нямаме намерение да плашим правителството, а единствено хората да разберат и да са наясно, че ние, лекарите, сме безпомощни при тази система на финансиране и по този начин на работа. Не само лекарите, всички медицински работници вече са обезверени. Обезверени, работят без желание, без вяра в промяна, без да са сигурни, че това, което правят, е необходимо. А обезверен лекар е много по-страшно от недоучилия лекар. Това трябва да знаят пациентите. Те трябва да излязат и да поискат своето право на живот и здраве. Ние сега ще го направим вместо тях, но е хубаво на тези протести и те да са там. Защото става въпрос за техния живот и здраве, и за нашия, разбира се.

- Има би вероятност при настоящото управление да бъде премахнат монополът на НЗОК?
- Категорично не. Явно това, което се прави, е да става на тъмно. Има отделни лекари, които с Касата си договарят собствените условия. Трябва да е само между Касата и БЛС, но се оказва, че много заведения си водят лични преговори и си получават лични облаги... Няма интерес да се премахне монополът. Виждаме възраждане на социалистическия модел. Здравноосигурителният модел вече е ликвидиран на практика в България.

- Какъв е финалът в оптимистичния вариант, д-р Райчинов?
- Искаме делегираните бюджети да бъдат премахнати, има споразумение, което трябва да се спазва, но и без него може да се случи. Текстовете, които бяха заложени, да намерят място незабавно в законите между първо и второ четене в парламента. В Законопроекта за бюджет на Касата например не е късно да влязат. Това ще върне не само нашето доверие, а и доверието на хората във властта. Хората ще могат да видят кой, какво и колко дава на Стара Загора за здраве, колко - на софиянци. Парите да се дават на пазарен принцип, според търсенето и предлагането, а не да се дава по изкуствен път и където ги насочат чиновниците. Значи излиза, че всички поравно даваме осигуровки, а някои са по-равни, когато получават.

Интервюто е публикувано във вестник Старозагорски новини

Още новини