Начало Новини Актуално Цветята на пазара - в изобилие, касовите бележки - кът

Цветята на пазара - в изобилие, касовите бележки - кът

Актуално

Традиционно за 8 март стотици търговци вчера продаваха цветя из цяла Стара Загора. От пригодени маси и сергии или направо от кофи, сложени на тротоара, се предлагаха зюмбюли, карамфили, нарциси, рози, хризантеми. Най-голям интерес имаше към пролетните цветя и традиционните рози, чиято цена вчера чукна 5 лв.

Нито един продавач на букети обаче не издаваше касов бон, показа репортерска проверка на Централния пазар. В пиковия обеден час вчера десетки хора си купуваха цветя от импровизираните сергии, но никой от тях не си тръгна с фискален бон. Не, не ми дадоха касова бележка. Не се сетих и да поискам, споделиха няколко клиенти с цветя в ръце. На въпроса ни към продавачи защо не издават касови бележки, един отказа да разговаряме, а други се оправдаха, че сергията не е тяхна.
Всички улични търговци са таксувани от колегите от дирекцията. Проверките започнаха още от 7 март и ще приключат на 9, съобщи по телефона Румен Бачийски, директор на дирекция Надзор на пазара в Община Стара Загора.
На въпрос общинските служители проверяват ли търговците за издаване на касови бележки, г-н Бачийски отговори, че това е в правомощията на НАП. Той бе категоричен, че търговците имат нужните устройства, а земеделските производители не били длъжни да имат касови апарати. Колко от стоящите продавачи на цветя са производители и колко - не, обаче той не знаеше. Медията ни не можа да различи търговци от производители, тъй като всички цветя, особено тези, които се продаваха направо на улицата, бяха еднакви. А и не сме чували в старозагорските села да има изобилие на оранжерии за нарциси, зюмбюли, карамфили и т.н.
Таксата за търговия на улични площи е 6 лв. на квадратен метър на ден, според Наредбата за местните такси и цени на услуги, приета от ОбС. Колко приходи са събрани около 8 март, ще стане ясно днес, след като бъдат обобщени приходите, информира Бачийски.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини