Начало Новини Актуално Цветя от двора на Яворов ще украсят гроба на Мина в Париж

Цветя от двора на Яворов ще украсят гроба на Мина в Париж

Актуално

Делегация от 10 души на Фондация "Яворов" - Чирпан, замина вчера за Париж, съобщи за в."Старозагорски новини" изпълнителният й директор Тодор Иванов. Поводът е юбилейното отбелязване на 120 години от рождението и на 100 години от смъртта на Мина Тодорова - любимата на големия български поет Пейо Крачолов Яворов. Поканата е на Алианс Франсес за България и лично на г-жа Елена Волева - Равол.

Тази дама живее в Париж от 45 години, а от 25 години поддържа гроба на Мина.
Утре, 15 октомври, западноевропейският митрополит Антоний, който пристига специално за случая от Берлин, ще отслужи заупокойна молитва за Мина на гроба й в парижкото предградие Бианкур. Сантиментален, но рядко красив жест е, че чирпанлии ще оставят цветя на гроба, набрани от двора на любимия й Явор, пише вестник Старозагорски новини.
Домакин на церемонията ще бъде кметът на предградието Бианкур, г-н Баге.
На 18 октомври в Българския културен център в Париж проф. Михаил Неделчев ще представи I том от 7-томника "Яворов" - стихотворения, издание на Фондация "Яворов" и издателство "Захари Стоянов". В програмата са включени още рецитал на френски с писма на Мина до поета и промоция на специален вестник "Памет за Мина". Проявите в културния център се организират със съдействието на директорката Диана Игнатова.
Любовта на Мина и Яворов е темата за нов документален филм с автори Тодор Иванов и кореспондентите на БТА в Стара Загора Румяна Лечева и Светлозар Недев. Неговата премиера е предвидена за Яворовите дни в началото на януари 2011 г.

Още новини