Начало Новини Актуално Цветелина Бориславова: Лихвите по депозитите и кредитите трябва да се определят на пазарен принцип

Цветелина Бориславова: Лихвите по депозитите и кредитите трябва да се определят на пазарен принцип

Актуално

Българо-американска кредитна банка Стара ЗагораНа 19 юни Цветелина Бориславова гостува в Стара Загора. Заедно с председателя на УС на Българо-американска кредитна банка Васил Симов известната бизнес дама откри новия офис на банката в Стара Загора. Той се намира на бул. Цар Симеон Велики 76. На специална пресконференция г-жа Бориславова отговори на журналистически въпроси.

- Г-жо Бориславова, какъв е Вашият коментар за актуалната икономическа и политическа ситуация у нас?

- Страната е стабилна финансово. Ниският външен дълг на България също е гаранция за стабилност. Ние сме една от държавите с най-нисък външен дълг и това е много добре. Смятам, че досега поредица от финансови министри устойчиво поддържаха тази позиция, което е важно. Разбира се, тя не трябва да е за сметка на бизнеса. Трябва да се полагат всички усилия, за да има прозрачно и устойчиво поведение на държавата спрямо бизнеса, да не се налагат моментни правила, които да му пречат.

- Евентуални предсрочни избори, според Вас, как биха се отразили на състоянието на държавата?

- Много ми е трудно да отговоря. Аз не съм политик, но като икономист смятам, че обществото може само да си реши проблемите и трябва да го направи. Гледам какво става на улицата. Виждам изключително интелигентни хора. Протестът им не е подсказан от никой. Той е израз на естественото им желание да бъдат уважавани, зачитани. Не смятам, че едни предсрочни избори могат да повлияят зле на държавата, ако хората са осъзнати.

- Бившият шеф на комисията по досиетата Методи Андреев, а и не само той, твърди, че ще правите нова дясна формация. Имате ли подобни политически амбиции?

- Не, не съм изкушена. Смятам, че човек може да направи много за страната си и без да се намесва в политиката. Такива са били и действията ми досега като участник в много неправителствени организации и като банкер, бизнес човек. Опитвам се да търся решения, които са извън политиката. Явно някакви хора тиражират информация, която не е вярна.
Няма да правя никаква политическа партия, нито съм мислила да правя. Категорично смятам, че решенията могат да се намират и без човек да прави политическа партия, колкото и революционно или нестандартно да ви звучи това. Още повече, виждате по целия демократичен свят много от партиите са в ситуация на дискредитиране поради неразбиране на стратегията им. Наистина демокрацията не е измислила засега нищо по-добро от партийната система, но партиите трябва да бъдат в сериозен, прозрачен и активен диалог с експертите, с цялото общество и всички решения, които прокарват по силата на тези демократични принципи, да са на база на реалната необходимост на хората.

- Финансови анализатори прогнозират падане на лихвите по депозитите с цел раздвижване на пазара и потреблението. Смятате ли, че това би бил удачен ход?

- Това е много интересен въпрос. Да, лихвите по депозитите могат да се свалят още малко, но не забравяйте, че те са в пряка зависимост с лихвите по кредитите. За да се свалят лихвите по кредитите, което е важно за бизнеса, за да взема той по-евтини пари, трябва банките да свалят лихвите по депозитите.
Лично аз смятам, че това трябва да стане на пазарен принцип, защото е много трудно изкуствено да се предизвиква сваляне на лихви. Пазарът е този, който решава. Това е демократичният подход.

- С какво, според Вас, банките могат да помогнат в тези трудни и кризисни времена?

- Банките могат да помогнат много. Има Асоциация на търговските банки, чрез която се формулират определените приоритети. Като част от банковото семейство в България смятам, че банките трябва да бъдат максимално близо да хората и да усещат какви са конкретните приоритети в бързо променящата се икономическа ситуация. Виждате, че тя се променя и в целия свят постоянно. Трябва да си дадем сметка, че светът изгладнява. А България от тази гледна точка е райско кътче. Т.е., една от областите, които банките трябва да финансират активно и смело, е земеделието. Има еврофондове, имаме чудесна земя, вода.
Туризмът също. Но не евтиният туризъм, а този на България в древната история, със самочувствието, което можем да си създадем като българи. Банките са финансов посредник. Просто трябва да се ориентираме в области, в които България би могла да бъде много силна и да бъдем по-гъвкави в предоставянето на средства за бизнес.

- Собственик сте на черешов масив в Старозагорска област. Как върви тази година бизнесът?

- Много добре върви. Аз имам и ябълкови градини, и вишеви. Сега ще правя и насаждения с орехи в Странджанско. Развивам собствения си бизнес с цел да покажа на хората, че може да се печели и като работиш и инвестираш в земеделие. Освен това се чувстваш много по-удовлетворен. Много е приятно.

- Имате намерение да създадете виртуална банка. Какво ще представлява тя?

- Искаме да предоставим абсолютно всички банкови услуги, така че те да са достъпни през компютър или телефон, за да пестим времето и енергията на хората. По света вече има такива банки и те доказват, че това е успешно - съкращава процедури, хартия и време. Освен това, може да се банкира 7 дни в седмицата, 24 часа в денонощието.

- Казвате, че един от акцентите на БАКБ ще бъдат българските производители. Какво имате предвид?

- Поставили сме си важна задача да подпомогнем износа на българските производители и с търговска експертиза. Най-важното е да търсим и да намерим пазари, гладни за съответната стока. В Европа е трудно, но арабските държави, Средният и Далечният изток, бившите съветски републики са огромни пазари, които познават нашата продукция. Въпросът е да има желание и да ти се работи.

- Често Ви атакуват за близостта Ви с властта, а всъщност не Вашата банка е тази, която е съсредоточила парите на държавните фирми?

- Аз няма да плащам данък на интриги. Какви ли не неща се говорят по медиите. Знам едно - фактите са единственото нещо, което трябва да говори. Никога не сме били любимци на никои управляващи. И в предишната, и в сегашната банка сме били подлагани на изключително строг контрол. Не съжалявам за това, защото така се научаваш да изправяш дори и най-малките неуредици.
Както знаете, с предишната ни банка ние направихме най-добрата сделка за продажба на българска банка. И купувач беше банка номер 1 в Брюксел. Така че няма как да се говори, че сме любимец на този или на онзи. Това са реалностите. При нас държавните фирми са под 1 процент.

Татяна Бонева (вляво), управител на офиса на БАКБ в Стара Загора, Цветелина Бориславова, председател на Надзорния съвет на Българо-американска кредитна банка и Васил Симов, изпълнителен директор и председател на УС на банката откриват новия офис

Татяна Бонева (вляво), управител на офиса на БАКБ в Стара Загора, Цветелина Бориславова, председател на Надзорния съвет на Българо-американска кредитна банка и Васил Симов, изпълнителен директор и председател на УС на банката откриват новия офис

 

Още новини